Pajzán szexfilm Marilyn Monroe főszereplésével

Árverésre bocsát egy állítólag Marilyn Monroe-val készült szexfilmet egy spanyol gyűjtő. Akad azonban szakértő, aki vitatja a nyolcmilliméteres felvétel hitelességét.

MNO
2011. 07. 21. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 7-i Buenos Aires-i árverést meghirdető gyűjtő, Mikel Borsa szerdán elmondta, hogy legalább 500 ezer dolláros bevételt vár a hatperces, szemcsés, fekete-fehér filmtől, amelyet szerinte 1947-ben vettek fel a húszéves Monroe-val, akit akkor még csak Norma Jean Bakerként ismertek. A tekintélyes Monroe-relikviagyűjteménnyel rendelkező Scott Fortner azonban azt állítja: a filmen látható nő nagyobb darab és kevésbé nőies, mint a legendás filmsztár. „Ez nem Marilyn. Sem az áll, sem az ajkak, sem a fogak nem hasonlítanak. Marilyn apró kis teremtés volt. Ezt tényként mondhatom. Birtokomban vannak a ruhái” – jelentette ki a gyűjtő. Borsa viszont arra hivatkozik, hogy a most kalapács alá kerülő film annak a 16 milliméteres felvételnek a párja, amely több mint egy évtizede bukkant fel.

Mint mondta: a negyvenes években bevett szokás volt, hogy egyszerre két kamerával – 8 és 16 milliméteressel – is felvették a szexfilmeket, mert a közönség körében mindkét formátum forgalomban volt. Borsa a 16 milliméteres verzió 1997-es eladásában is közreműködött. A filmet egy európai magazin vette meg, amely 600 ezer példányban forgalomba hozta, mielőtt az eredeti tekercset 1,2 millió dollárért megvásárolta egy gyűjtő. A felvétel itt-ott még fellelhető az interneten. Borsa nem volt hajlandó elárulni, hogy kinek a tulajdonában volt a 16 milliméteres és a most előkerült 8 milliméteres tekercs, és azt sem, hogy az eladók, akik közvetítőnek kérték fel, hogyan jutottak hozzá. Mint elárulta, a Buenos Aires-i árverésen befolyó bevételből tízszázalékos részesedést kap. Jóslása szerint az aukció körül legalább akkora lesz a médiafelhajtás, mint annak idején 1997-ben Madridban, amikor levetítette a 16 milliméteres felvételt.

A „Marilyn-közösségben” sokan évek óta vitatják a film hitelességét, és széles körben elterjedt a nézet, hogy nem Monroe szerepel a felvételen – hangsúlyozta Fortner. A filmen látható nő arca sok vonásában különbözik a világ által megismert sztárétól, viszont hasonlít a negyvenes évek végén az első filmjeiben, köztük a Love Happy című produkcióban látható Monroe-hoz. Azt Fortner is elismerte, hogy később a színésznő sokkal karcsúbb lett, több plasztikai műtéten is átesett, emellett vonásain a modelliskolában tanultak is változtattak. Marilyn Monroe 1962-ben, 36 esztendős korában hunyt el altató-túladagolás következtében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.