Paks nélkül nem megy

A hamarosan a kormány elé kerülő Nemzeti energiastratégia szerint 2030-ra 30 százalékkal nő Magyarország villamosenergia-igénye, az elsődleges energiaigény pedig várhatóan legfeljebb 5-6 százalékkal fog emelkedni – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára csütörtökön a paksi atomerőműben tartott sajtótájékoztatón.

Erdősi Csaba
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Középtávon a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása nélkül Magyarországon nem lehet biztonságos a villamosenergia-ellátás – jelentette ki Bencsik János, a szaktárca illetékes államtitkára az atomerőműben tett látogatásakor. Mint azt a távirati irodának adott nyilatkozatában közölte, a szakmai szereplőkkel és a rendszerirányítóval kialakított közös álláspont szerint évi 1,5 százalékra tehető az energiaszükséglet bővülése. A növekedés 2030-ra harminc százalékkal nő majd, 2050-re pedig akár a 70 százalékot is elérheti. Az államtitkár leszögezte: az energiastratégia az atomenergia jelenlegi kapacitásai megőrzésével, a hazai szénbázisú villamosenergia-termelés arányának szinten tartásával és a zöldtechnológiából származó áram arányának és mennyiségének növekedésével számol. Bencsik János elmondta, a megújuló energiaforrások az igények mintegy 20 százalékát biztosítanák, a villamos energia terén a 15, míg a hőellátásban akár a 35 százalékot is elérheti a zöldtechnológiák aránya.
Bencsik János az atomenergiáról szóló törvény augusztus elején hatályba lépő módosítása kapcsán felhívta a figyelmet: eddig Magyarországon csak az atomerőművi kiégett üzemanyagok átmeneti tárolására volt lehetőség, a törvénymódosítás megnyitotta az utat a kiégett üzemanyag-kazetták újrahasznosítása előtt. A nukleáris biztonság érdekében pedig megerősítették az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) ellenőrzési jogosítványait – húzta alá. Rónaky József, az OAH főigazgatója a paksi atomerőműben elkezdődött célzott biztonsági felülvizsgálatot – köznapi nevén stressztesztet – ismertetve elmondta: az OAH szeptember 15-ig készíti el a felülvizsgálat nemzeti jelentését, amelyet továbbít az Európai Bizottságnak, majd év végéig határozza meg a szükséges teendőket. Az OAH főigazgatója megjegyezte, hogy az Európai Bizottság megegyezett az Európai Unió környező, atomerőművet üzemeltető vagy tervező országaival – Svájccal, Oroszországgal, Törökországgal, Horvátországgal – arról, hogy elvégzik az unión belül a súlyos fukusimai reaktorbaleset nyomán elkezdett felülvizsgálatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.