Pénteken megalakul az új fővárosi érdekvédelmi szövetség

Pénteken tartja alakuló ülését a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ), az új fővárosi érdekképviseleti szövetség – közölte az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának ülésén Láng Zsolt (Fidesz) bizottsági elnök, a II. kerület polgármestere.

MNO
2011. 07. 05. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölte, bízik abban, hogy a szervezethez minden kerület és a főváros is csatlakozni fog. Hozzátette: ha a főváros nem lép be a szervezetbe, akkor területi szervezetként fognak működni. A kormánypárti képviselő, aki erről Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatásán beszélt, elmondta, a most megalakítandó szervezettel a jövőben a Belügyminisztérium is tárgyalni tud a fővárost érintő kérdésekben.

A közgyűlési formában működő BÖSZ megalakításának szándékáról június 15-én határoztak kerületi polgármesterek, az egyes képviselő-testületek ezekben a napokban döntöttek, illetve döntenek a csatlakozásról. Az önkormányzati összefogást a szövetség tervezett alapszabályában azzal indokolták, hogy „az elmúlt húsz évben nem jött létre szervezett együttműködés a budapesti önkormányzatok között, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek kárát látta valamennyi kerület és egész Budapest”.

A csatlakozásról szóló döntésekkel egy időben a kerületek sorra lépnek ki a korábbi érdekvédelmi szervezetből, a Budapesti Kerületek Országos Önkormányzati Szövetségéből, korábbi nevén a Budapesti Külső Kerületek Önkormányzati Szövetségéből. A BÖSZ alapszabályban deklarált célja az egymás közötti hatékony együttműködés elősegítése, a „közös gondolkodás” a városszerte jellemző problémák megoldása érdekében, valamint a „budapesti és kerületi érdekek hatékony érvényesítése a mindenkori kormányzat felé”.

A városháza kommunikációs igazgatója korábban azt közölte: Tarlós István főpolgármesternek szándékában áll egy önkormányzati szervezet létrehozása még az idén. Szűcs Somlyó Mária úgy fogalmazott, „ez a főváros és a kerületek dolga”. Közölte azt is, hogy a főpolgármester is meghívást kapott az elkészítő ülésre, de nem tudott részt venni rajta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.