Pokoli nehéz mérkőzés után elődöntős a vízilabda-válogatott + Képek

Maga volt a horror a magyar vízilabda-válogatott sanghaji vébénegyeddöntője az olimpiai döntőben már egyszer megvert USA ellen. A harmadik negyed közepéig szinte köze nem volt a játékhoz a Kemény Dénes vezette magyar csapatnak – 5-2-re is vezetett a revánsvágytól feltüzelt USA –, de az utolsó negyed hibátlan védekezésének köszönhetően nem volt akkora baj, hogy a támadásban ezúttal komoly gondok akadtak. Az elődöntőben jöhetnek a szerbek.

2011. 07. 26. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozó előtt örültünk, hogy az amerikaiak ellen játszhatunk a vízilabdavébé negyeddöntőjében, ők tűntek ugyanis a leginkább verhető ellenfélnek – dacára annak, hogy az olimpiai döntőn, Pekingben éppen ellenük kellett az aranyért küzdenie Kemény Dénes válogatottjának.

Hogy mennyire vissza akart vágni a döntőért az USA, rögtön az elején bebizonyosodott: Bailey juttatta vezetéshez hazáját, és ez hosszú időre megadta az alaphangot – 2-0-ra és 3-1-re is a tengerentúliak vezettek. A második negyedben kicsit megrázták magukat Madarasék, és 5-4-re feljöttek, rajta kívül Hosnyánszky és Varga Dániel lőtt gólt az első félidőben, s noha már 5-2-re is vezetett az USA, térfélcserekor 4-5 volt az állás.



Moses továbbra is vezére volt a kapuban az amerikai együttesnek, de Biros megúszásakor tehetetlen volt ő is, 0-0 után először volt döntetlen 5-5-nél a harmadik negyed derekán. Érdekes megjegyezni, ezúttal az erősségünknek számító támadásban voltunk gyengék, védekezésben pedig elfogadhatót nyújtott a válogatott. És a gát is átszakadt: egy varázslatos akció végén ötméterest ítéltek nekünk a bírók, amit Kiss Gergely az ágyú erejével lőtt az elugró kapussal ellentétes sarokba (6-5). Hogy nehogy elbízzuk magunkat és hátradőljünk, Peter Varellas ejtett egy mámorítóan szép gólt (6-6). és amit senki sem szeretett volna, a negyed végén az USA egy iszonyatosan szerencsés góllal visszaszerezte a vezetést (6-7)… Varga Dénes révén azért „nulláztuk” az eredményjelzőt (7-7), így tiszta lappal fordulhattunk a hajrára.



Fotók: Reuters

Az utolsó ráúszásnál a kisebbik Varga fivér, „Dumi” elhozta a labdát, a támadás végén Madaras Norbert lőtt kapufát. A túloldalon ezután két támadást kivédekeztünk, majd hiába rontottuk el megint a saját akciónkat, a bírói ítélet nekünk kedvezett, Kemény Dénes pedig T betűt mutatott a kezével – a kombinációt azonban megint elszúrtuk. Az első gólt a záró negyed felénél sikerült bepréselni Moses kapujába, Varga Dénes hajolt el a vele szemben védekező kék sapkás mellett, és gyönyörű gólt lőtt (8-7). Aztán támadhattunk volna a kétgólos vezetésért, de szokás szerint kudarcra volt ítélve a kísérlet… Aztán amit Nagy Viktor művelt a kapuban, azt sportiskolákban oktatják: emberhátrányos helyzetben úgy ért át egyik kapufától a másikig, hogy védése után még indítani is tudott – Varga Dániel pedig kettős blokk mögül óriási gólt lőtt! 9-7! Varellas sajnos gyorsan minimalizálta a különbséget (9-8), de már csak egy perc volt hátra, és bár Biros kihagyta a mi emberelőnyös helyzetünket, az amerikaiak is elszabálytalankodták támadásukat. Nyertünk, irány a szerbek elleni elődöntő – ahol ez a teljesítmény nagyon-nagyon kevés lesz. A csapat erejét bizonyítja, hogy 6 játékosunk osztozott a 9 dobott gólon.

MAGYARORSZÁG–EGYESÜLT ÁLLAMOK 9–8 (1–3, 3–2, 3–2, 2–1)
magyar gólszerzők: Madaras 2, Varga Dá. 2, Varga Dé. 2, Biros 1, Hosnyánszky 1, Kiss Ge. 1,

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.