Pokorni a legfontosabb belső parancsról szólt

Pokorni Zoltán szerint az elkövetkező években számukra a legfontosabb belső parancsnak a mértéktartásnak kell lennie.

MNO
2011. 07. 03. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz alelnöke a nagyobbik kormánypárt XXIV., tisztújító kongresszusán vasárnap azt mondta, hogy a legnagyobb veszélyt saját maguk jelentik, ha azt hiszik, mindenkinél okosabbak és mindent jobban tudnak. „Ma egyetlen dolog veszélyes ránk, ha nem tartunk mértéket”, minket nem a történelem fog igazolni, három év múlva a választók visszaigazolása kell – fogalmazott a politikus.

Gyakorlatilag nincs semmi, ami korlátozna – mondta Pokorni Zoltán, utalva a kétharmados többségre, hozzátéve: amit ma kitalálunk, az holnap törvényjavaslat, holnapután mindenkire kötelező viselkedési norma. Haladunk előre, sikeresek vagyunk, és ilyenkor hajlamosak vagyunk elhinni, hogy mindenhez értünk. Szó sincs róla – fogalmazott, majd egy szóval úgy foglalta össze üzenetét: mértéktartás.

Nagyon nehéz egy év áll mögöttünk, ugyanakkor büszkék is lehetünk rá – összegzett a kormánypárti politikus.

A Fidesz alelnöke az okokat és a konfliktusok magyarázatát abban látta, hogy hatalmas, néhol túlzott volt a várakozás, a csodavárás. Másodsorban említette, hogy gyakorlatilag működésképtelen, finanszírozhatatlan országot vettek át egy éve. Első feladat a fizetőképesség fenntartása, a tűzoltás volt. A harmadik ok a közügyek, a politika kriminalizálódása volt, negyedik pedig, hogy egész Európa is talán legnehezebb gazdasági válságát éli át. Ötödikként említette, hogy az uniós elnökség rengeteg energiát vitt el, és utolsóként jelölte meg az ellenzék kritikáját.

Miközben büszkék lehetünk erre az egy évre, azt is érezni lehet, hogy túl sok mindenbe vágunk bele. Felidézve az első Orbán-kormány időszakát úgy fogalmazott, „az első évnél szokott sajogni a combunk”, ez így volt tíz éve is, nem látni még, hogy számos változtatás, új program, koncepció, terv mivé áll össze.

Most még a konfliktusokat látjuk, az eredményeket nem – jegyezte meg Pokorni Zoltán, hozzátéve: össze fog állni. „Magyarország átépítése macerás” – fogalmazott a Fidesz alelnöke, aki szerint sok érzékenységet sért, de el kell végezni az átalakításokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.