Pozitív a minta, mégis úszhat az olimpiai bajnok

Nincs akadálya annak, hogy az első számú brazil úszó, César Cielo indulhasson a sanghaji világbajnokságon a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki határozata nyomán.

MNO
2011. 07. 21. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CAS a pekingi olimpián 50 méteres gyorsúszásban aranyérmes versenyző esetében jóváhagyta a brazil szövetség által kirótt enyhe büntetést, vagyis a szimpla figyelmeztetést, amelyet azután kapott Cielo, hogy pozitív doppingmintát szolgáltatott egy májusi ellenőrző vizsgálaton. A FINA szigorúbb büntetés végett fellebbezett, így került a CAS elé az eset, amelynek alkalmi testülete a vb színhelyén, Sanghajban döntött arról, hogy beéri a brazil szövetség „ejnye-bejnyéjével”, mert nem látja indokoltnak a súlyosbítást.

A 24 éves Cielo – aki az 50 és 100 méter gyors világcsúcstartója, s a 2009-es római világbajnokságon, majd a tavaly Dubajban a rövidpályás világbajnokságon is nyert mindkét sprinttávon – három társával egyetemben az országos bajnokságon bukott le vízhajtóval, jelesül furoszemiddel, ám nemzeti szövetsége meghallgatásán bizonyítani tudta, hogy egy általa korábban rendszeresen szedett táplálékkiegészítő lehetett „szennyezett”.

A CAS nemcsak az ő, hanem a kínai metropoliszban vasárnap kezdődő úszóversenyekre szintén benevezett Henrique Barbosa és Nicolas Dos Santos sanghaji indulását is engedélyezte, viszont a FINA kérését akceptálta, amikor negyedik társukat, Vinicius Wakedet – aki másodszor adott pozitív doppingmintát – egy évre eltiltotta a versenyzéstől.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.