Rejtélyes robbanások tartják félelemben a város lakóit

Egy hónap leforgása alatt négy kisebb pokolgépes robbanás történt a dél-lengyelországi Krakkóban, melyek több embert megsebesítettek. A rendőrség egyelőre sötétben tapogatózik – jelentette hétfőn a lengyel sajtó.

MNO
2011. 07. 18. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi ilyen eset vasárnap reggel volt. Krakkó egyik csöndes kertvárosában egy 65 éves férfi a háza előtt egy 40 centiméteres műanyag csövet talált. Amikor ki akarta dobni, a cső felrobbant. A férfi a lábán megsérült, kórházba szállították. Nincs életveszélyben. Június 29-én két házilagos készítésű, primitív szerkezet robbant föl, három személy szenvedett sérüléseket. Július 14-én egy Nowa Hutában élő 35 éves férfi sérült meg, amikor felrobbant kezében a lakása ajtajánál talált csomag, amelyet megpróbált kinyitni. Kiderült, hogy néhány hónappal korábban ismeretlen személyektől életveszélyes fenyegetéseket kapott.

A rendőrség, amely szerint a vasárnapi és a két első robbantást ugyanaz a tettes követhette el, 30 ezer zloty (2 millió forint) pénzjutalmat tűzött ki a nyomravezetőnek, és fantomképet tett közzé két lehetséges elkövetőről. A hatóságok azt gyanítják, hogy elszámolási vita vagy zsarolás lehet a háttérben. Vannak azonban olyan feltételezések is, hogy egy pszichopata készíti a robbanószerkezeteket. Krakkóban, mely Lengyelország egyik idegenforgalmi központja, a félelem légköre uralkodott el. A rendőrség felszólította az embereket, hogy a házuk előtt vagy a liftben talált ismeretlen tárgyakhoz ne nyúljanak, hanem értesítsék a hatóságot, amely robottal vizsgálja meg a gyanús csomagokat.

A robbanásokon kívül gyújtogatások is történtek Krakkóban. Néhány hónap alatt kilenc garázst gyújtottak fel ismeretlen tettesek több krakkói kerületben. Önkéntesekből őrjárat alakult, amely éjszakánként vigyáz a lakók tulajdonára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.