Rengeteg ember kap munkát

Mintegy ötvenmillió eurós beruházással nagyméretű napelemeket előállító gyárat épít Csornán a magyar tulajdonú svájci EcoSolifer AG hazai cége, ezt kedden sajtótájékoztatón jelentették be.

MNO
2011. 07. 19. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházás szeptemberben indul, a tervek szerint a jövő év nyarán már termel. A létesítmény közvetlenül 160 munkahelyet teremt, de a tulajdonosok szerint ez a jövőben bővülhet. A sajtótájékoztatón elhangzott: az itt készült termékekből származó exportárbevétel 2013-ra elérheti az 50 millió eurót. Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a rendezvényen közölte: heteken belül kormánydöntés születhet a beruházás 935 millió forintos támogatásáról; azzal számolnak, hogy ez három éven belül megtérül.

A cégnek azt kell vállalnia, hogy a beruházás elkészülte utáni öt évben legalább ekkora létszámot alkalmaz. Az alkalmazottak zöme szakmunkás lesz – mondta el, hozzátéve: a beruházás közvetve legalább kétszer-háromszor ennyi kisvállalkozói munkahelyet teremt, várhatóan évi százmillió forintos helyi adóbevételt generálva. A létesítés helyszínéről még nem született megállapodás, de a beruházó teljesen elégedett volt, amikor megmutatták neki a csornai ipari park egyetlen önkormányzati tulajdonú telkét – közölte kérdésre válaszolva Gyopáros Alpár (Fidesz–KDNP), a térség országgyűlési képviselője, aki az utóbbi évtizedek legnagyobb csornai piaci beruházásaként említette a befektetést.

Megemlítette: már kevesebben jönnek a városba dolgozni a környékről, mint ahányan innen mennek más településre, közülük sok fiatal már nem is tér vissza Csornára. Csak azért nem csökken a település lélekszáma, mert felszívja a vidék lakosságának egy részét. Azt remélik, hogy ez a beruházás ezen a helyzeten is változtat.

Áder János, Csorna korábbi országgyűlési képviselője, az Európai Parlament tagja az eseményen jelezte: a beruházással olyan, 21. századi technológia települ Magyarországra, amely eddig itt nem volt jelen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.