Rengeteg sírra bukkantak

Száznegyven ókori sírt, tizennyolc lakóházat, valamint tárgyak ezreit tártak fel a Jünnan tartományi régészeti intézet munkatársai a Licsiang környékén lévő lelőhelyen, amely az újkőkortól a Han-dinasztia (Kr. e. 206.–Kr. u. 220.) végéig lakott volt.

MNO
2011. 07. 06. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tízezer négyzetméteres területen feltárt 140 temetkezés négy csoportra bontható – olvasható a The Archaeology News Network (http://archaeologynewsnetwork.blogpost.com) régészeti hírportálon. A sírgödrös temetkezések észak–déli tájolásúak, s a halottaknak különböző kerámiaedényeket adtak útravalóul. Előkerültek kővel kirakott és kőből épített sírkamrák, de előfordultak urnás temetkezések is, amelyek általában gyermekek földi maradványait rejtették. Mindhárom esetben kelet–nyugati tájolásúak a sírok. Feltártak egy cölöpházat, a többi kunyhót viszont félig a földbe vájták. A régészek használati tárgyak, edények és szerszámok ezreit tárták fel, amelyek a legkülönfélébb anyagokból készültek: kőből, csontból, égetett agyagból, bronzból, vasból és kagylóból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.