Részleges államcsődöt okoz a mentőcsomag Görögországban?

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az euróövezeti országok állam- és kormányfői által csütörtökön elfogadott mentőcsomag okoz-e részleges államcsődöt Görögországban, de a megfelelő biztosítékokról döntés született – mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/798843" target="_blank"><strong>• Az a baj, hogy, aki megtehette, már elmenekült </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798765" target="_blank"><strong>• Euróövezeti csúcs: megállapodtak a programról</strong></a>

MNO
2011. 07. 22. 7:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem kívánom megítélni”, hogy kivált-e hitelminősítői lépéseket a csomag – magyarázta az EKB elnöke, és leszögezte: a megállapodás része 35 milliárd eurónyi tartalék, amelyet a görög bankok fedezetéül szolgáló állampapír-állomány minőségének javítására fordíthatnak. Így a pénzintézetek továbbra is részt vehetnének az EKB a bankrendszer számára kulcsfontosságú, likviditást biztosító programjában.

Trichet úgy fogalmazott: „olyan döntés született, amellyel bármilyen eshetőségre fel vagyunk készülve”. Mindazonáltal az EKB elnöke leszögezte, hogy a magánbefektetői részvétel „egyedi” megoldás, és hangsúlyozta, hogy önkéntes alapon vesznek részt a programban a pénzintézetek.

Korábban a megállapodás egyik legnagyobb akadálya az volt, hogy az EKB kategorikusan kijelentette: nem fogad el olyan megoldást, amelyben Görögország akár részleges államcsődöt jelent. A nagyobb euróövezeti államok vezetői, elsősorban Angela Merkel német kancellár azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az újabb mentőcsomag terhein a magánszektor is osztozzon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.