Ritka vendégek a Szegedi Vadasparkban

Három bütykös hattyú (<em>Cygnus olor</em>) fiókát nevelnek a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában. A néhány hetes, feltehetően elárvult madarakat Mórahalom közelében találták. <br /><br />

MNO
2011. 07. 01. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyaranta rendszeresen érkeznek madárfiókák, főként baglyok és fehér gólyák a Tisza-parti város állatkertjébe – mondta Endrédi Lajos, a vadaspark munkatársa pénteken az MTI-nek. A természetvédelmi mentőközpont ezúttal azonban három ritka vendéget, bütykös hattyú fiókát fogadott, amelyeket Mórahalmon találtak, pontosabban egy homokháti tanya udvarára totyogtak be. Miután a szüleiket nem látták, sőt a közelben nincs olyan vízpart, amely gyaníthatóan otthont adott a hattyúknak, a fiatal madarak a vadasparkba kerültek.

A gondozók bíznak abban, hogy miután felcseperedtek, szabadon tudják ereszteni őket.

A 160 centiméteres testhosszúságot is elérő bütykös hattyú régen feltehetően csak ritkán fordult elő a Kárpát-medencében, az 1970-es évekig nem tudtak költő párokról Magyarországon. Elsősorban Észak-Európában honos, bár egyes feltételezések szerint régebben nagyobb területen terjedt el a földrészen.

Az utóbbi évtizedekben kezd egyre nagyobb számban újból megjelenni és költeni a lassú folyású és állóvizekben. Jelenleg mintegy 300 pár költ Magyarországon. A világ egyik legnagyobb termetű repülő madara szép fehér színével, elegáns kinézetével dísze a tavaknak. Agresszivitása miatt azonban a szakemberek szerint nem lenne szerencsés a túlzott elszaporodása, a költők párjai nagy területet védenek, amelyről elűzik a többi vízimadarat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.