Semmilyen szórakoztató műsort sem adhat a tévé

Komolyabb műsorokra cserélné a „tömegek számára káros tartalmú” tévéprogramokat Kína: az állami rádió, film és televízió főhivatal (SARFT) a korábbi korlátozások után most a szórakoztató műsorok adásidejének csökkentésére készül.

MNO
2011. 07. 17. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SARFT – miután áprilisban betiltotta az időutazásos sorozatokat és filmeket, május 1-jével pedig a romantikus szappanoperákat, bűnügyi és kémsorozatokat is levettette a televíziók képernyőjéről – most a szórakoztató műsorok sugárzásának korlátozására készül. Az állami rádió, film és televízió főhivatal által kidolgozott terv értelmében a jövőben a helyi műholdas csatornák csupán heti háromszor, valamint csak délután 17 és este 22 óra között adhatnának szórakoztató jellegű műsorokat – értesült a Shanghai Daily napilap.

A SARFT szerint túl sok az alacsony színvonalú, a „tömegek számára káros tartalmú” műsor a tévében, ezek visszaszorítását megvitatandó, a hivatal nemrég szimpóziumot is szervezett a legnépesebb tartományok képviselőinek részvételével.

A korlátozásról több csatornát már szóban tájékoztattak, a hivatalos rendelet az év második felében várható – írja a pekingi Jogi Tükör című lap. Számos adó a szabályozás életbelépését meg sem várva, máris többé-kevésbé átrendezte műsortervét, a híradásokat és riportműsorokat előrébb hozva, illetve a kérdéses kategóriába eső adásainak, így például beszélgetőshow-inak színvonalát feljavítva, bár az, hogy pontosan mi számít szórakoztató műsornak, egyelőre nem tisztázott.

A rendelkezés híre vegyes fogadtatásra talált a kínai tévénézők közt, a közösségi média platformjain elsősorban a fiatalok adtak hangot egyet nem értésüknek.

A távol-keleti országban több mint egymilliárdra becsülik a tévénézők számát, a CSM médiakutató intézet felmérése szerint 2010-ben átlagosan tizedük választott valamilyen szórakoztató műsort kikapcsolódásul.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.