Sikolyok az éjszakában: nyolcszor csaptak le a pilóták + Képriport + Videó

Három évvel ezelőtt ifjabb Knézy még a mikrofont is elhajította, és a pályára rohant az Albert Stadionban, hogy együtt rúgja a bőrt a Forma–1 sztárjaival. Szerda este hasonló eksztázisra számíthattak a Szusza Ferenc Stadiont megtöltő szurkolók ezrei a Magyar Nagydíjra készülő pilóták és a hazai „celebválogatott” összecsapásán. Megkapták.

Gabay Balázs
2011. 07. 28. 6:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1981-ben életre hívott pilótaválogatottat (Nazionale Piloti) stílszerűen a tavalyi világbajnok, Sebastian Vettel vezette ki az újpesti aréna gyepére. A „Száguldó Cirkusz” háromnapos őrülete előtt megrendezett gálameccsre tömött sorokban hömpölyögtek a szurkolók, természetesen a stadion sajtóteraszán és a pálya szélén sem lehetett volna megtalálni a gombostűt. A hatalmas érdeklődés nem is meglepő, hiszen a világ legnevesebb „gyorshajtóit” mindössze 1000 forintos jegyekért vadászhatta a vakuerdő.

„Nem lesz könnyű dolga Massáéknak, hisz nemcsak ők, hanem az ellenfél soraiban található politikusok, egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnokok, színészek és más hírességek is szeretik és nem akárhogy űzik a focit, így biztos vagyok abban, hogy aki kilátogat szerda este a Szusza Ferenc Stadionba, az ragyogóan fog szórakozni” – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a mérkőzés előtt. Petrov, Massa, Perez és Liuzzi mellett idén is magyar „sztárokkal” erősítettek a pilóták. A legismertebb magyar túraautó-versenyző, Michelisz Norbert és az Újpest labdarúgócsapatának vezetőedzője, Mészöly Géza is „átjátszott” a Pilotiba szerda este.

Az olimpiai bajnok Dunai Antal, az All Star válogatott szövetségi kapitánya szigorú követelményeket állított fel övéi előtt: „ha azt látom, hogy valaki nem fut a pályán, azt azonnal lecserélem. A három legfontosabb taktikai elemet már el is magyaráztam a csapattagoknak: egymást követve kell kifutni a pályára, az ellenféllel szemben kell felállni, illetve ahhoz, hogy nyerjünk, eggyel több gólt kell rúgnunk”.

Massa majdnem „odaveszett”

A magyaroknál olyan nagyágyúk kaptak helyet a keretben, mint Erdei Zsolt, Kovács „Kokó” István, Lipcsei Péter és Nagy Ervin. A színészválogatottat Eperjes Károly, a politikusok krémjét pedig Bánki Erik és Szijjártó Péter képviselte. A gálameccs egyik legnagyobb hazai sztárja viszont nem focizni érkezett: Kassai Viktor, a 2011-es Bajnokok Ligája-döntő sípmestere vállalta a felkérést, és 8 után pár perccel megadta a jelet a kezdéshez.

Meg kell hagyni, a szervezők megadták a módját a bevonulásnak: a magyar All Star csapat és a Piloti tagjait is egyenként szólították a gyepszőnyegre, a legnagyobb sztár azonban a végére maradt. Már mindenki a kezdésre készülődött, amikor farmerban és pólóban kisétált a pályára Felipe Massa. A brazil szélvész három másodperc alatt eltűnt a kamera- és mikrofonhegyek mélyén, félő volt, hogy a hétvégi futamra a tesztpilótának kell majd beugrania helyette. Végül túlélte a kérdéseket, és végignézte az első negyvenöt percet… a kispadról.

A bravúros megoldásoknak tapsoló közönséget időnként Horti Gábor szórakoztatta a tévéből megszokott poénjaival, sokakat hasgörccsel kellett ellátni ekkor. A lelátón eközben – ahogy az újpesti szurkolók ezerszer megénekelték már – újra lengtek a zászlók, a lila-fehér lobogók helyett ezúttal a Ferrari-feliratúak.

A kormányszóvivő összecsomózta a lábakat

A 2005-ös hagyományteremtő meccs 6-6-os döntetlenjét ugyan nem ígérkezett könnyű feladatnak megismételni, a csapatok mindent megtettek azért, hogy méltó módon szórakoztassák a nagyérdeműt. Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: Erdei-szóló „felhőfejes” Mészöly-módra, Petrov-bomba és egy Vincze Ottó-gól, amely 16 éves emlékeket idézett. A pilótacsapatot erőnlétben nem lehetett megverni, habár Bánki Erik (turisztikai és sportbizottság, elnök) rendre jó ütemben mozdult ki kapujából, és nagyszerű kidobásokkal dobta támadásba a két szélsőt. A jobb oldalon Szijjártó Péter elképesztő vágtákat produkált, a Piloti balhátvédje a végén már-már lámpaoszlopnak gondolhatta magát, annyiszor kerülte meg a kormányszóvivő. Erdei Zsolt viszont hatalmas rössel vetette magát a küzdelembe: az egyik párharcot követően gyakorlatilag újra kellett éleszteni a pilóták hátvédjét. Becsületére legyen mondva, Madár a vonal mellett később elnézést kért tettéért.

A magyar válogatott mindent megtett, de a jól kontrázó és távolról is tökéletesen célzó pilóták ezúttal nem kegyelmeztek:

Nazionale Piloti – Magyar All Star: 8-4

A meccs azzal végződött, amivel kezdődött: sikolyokkal és aláírásözönnel. A csapzottan levonuló sztárok kimerülten osztogatták a szignókat a rajongóknak, végül bemenekültek az öltöző mélyére. És ha már sikolyok: hogy ki kapta a legnagyobb tapsot szerda este? Nagy meglepetésre Rudolf Péter színművész. Hiába no, az Üvegtigris Kakszi Lajosa soha nem múló élmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.