Simor az ügyészség előtt felelhet + Képriport

Járai Zsigmond szerint olyan jogszabálysértések történtek a jegybankban, amelyeket az ügyészségnek kellene vizsgálnia. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794951" target="_blank"><strong>• Simor: A jegybank nem nyereségérdekelt szervezet</strong></a>

MNO
2011. 07. 04. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának (fb) elnöke az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén – ahol az MNB tavalyi gazdálkodásának vesztesége volt a téma – azt mondta, hogy a függetlenség jegyében a jegybank számos intézkedést hozott, amely nem felel meg a társadalmi felelősségvállalásnak, hiszen a válság időszakában nem lett volna szükség béremelésre, arculatváltásra, gépkocsibeszerzésre, kommunikációs tanácsadó alkalmazására. Járai Zsigmond közölte: a jegybank az fb megállapításait figyelmen kívül hagyta.

Simor András megismételte: az MNB gazdálkodásának sikerességét bizonyítja, hogy a 2006-os költségszinthez képest egy év működési költségeit takarították meg az elmúlt négy évben. A jegybankelnök beszélt arról is, hogy 2006 óta csökkentek a kommunikációs költségek is, 2006-ban e célra a mintegy 400, 2010-ben pedig 316 millió forintot költöttek.

Szijjártó Péter, a parlament számvevőszéki bizottságának alelnöke a testület hétfői ülésén, ahol a jegybank 2010-es gazdálkodása volt a téma, javasolta: kérjék be az MNB-től az arculatváltással és több kommunikációs szerződéssel kapcsolatos dokumentumokat, illetve Braun Róbert kommunikációs tanácsadó szerződését. A fideszes képviselő szerint erre az MNB felügyelőbizottsága elnöke, Járai Zsigmond által a bizottság ülésén elmondott több új információ miatt van szükség.

A javaslatról a testület külön nem szavazott, mert Simor András jegybankelnök jelezte: a dokumentumok össze vannak készítve, ezeket átadják a bizottságnak. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a bizottság nem a lényeggel foglalkozik, mert – mint mondta – ha azt tette volna, gratulálnia kellett volna a jegybanknak a takarékos gazdálkodáshoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.