Sokba került a nyelvtudás hiánya

Tizenkétezer dollár kártérítést ítélt meg egy kanadai bíróság egy házaspárnak, amiért két alkalommal nem részesültek francia nyelvű kiszolgálásban az Air Canada légitársaság egy Egyesült Államokba tartó járatán.

MNO
2011. 07. 19. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michel Thiboudeau és neje eredetileg félmillió dollárra perelte a légitársaságot. Az 1988-ban privatizált társaság kötelezőnek tartja magára nézve a hivatalos nyelvekről – angol és francia – szóló törvényt, amely kimondja, hogy a szolgáltatásokat franciául is el kell látni azokon a légi járatokon, amelyeken az utasok legalább öt százaléka rendszerint francia anyanyelvű.

Míg a törvényszék döntése viszonylag észrevétlen maradt Quebecben, addig az angol ajkú kanadai sajtóban több reakciót is kiváltott az eset. „Ha kíváncsiak arra, mi nem működik a kanadai hivatalos nyelvekről szóló törvényben, egyszerűen nézzék meg Michel Thiboudeau példáját. Egy kétnyelvű állami alkalmazottról van szó, aki beperelte az Air Canadát, mert ő és felesége nem kaptak francia kérésre üdítőt a repülés során” – írta Peter Worthington, a Toronto Sun kommentátora.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.