Somogyban tizedével kisebb területen aratnak

Somogy megyében mintegy 90 ezer hektárról, a tavalyinál tizedével kisebb területről takarítják be a nyári érésű növényeket – tudatta a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága.

MNO
2011. 07. 07. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiadott közlemény szerint a kalászos gabonák részesedése meghaladja a 73 ezer hektárt, aminek több mint fele őszi búza, a fennmaradó hányad tritikálé, illetve őszi káposztarepce és őszi árpa. Az elsőként aratott őszi árpa csaknem háromnegyede már a tárolókba került, a termésátlag hektáronként 2,5-4,5 tonna.

Az őszi árpával párhuzamosan folyik az őszi káposztarepce, a magborsó betakarítása, és a hét végén már mindenhol aratták az őszi búzát. Az utóbbiból a learatott terület nagysága még 10 százalék alatti, a termésátlag hektáronként 4,1 tonna.

A mezőgazdasági munkák kedvezőtlen időjárás okozta elhúzódása, valamint a megyében lehullott, térségenként eltérő mennyiségű csapadék miatt rendkívül heterogén a növényállomány. Jelentős részének állapota elmarad az optimálistól, a térségenként eltérő mennyiségben lehullott csapadék következtében, valamint a rossz vízellátottságú vagy víznyomott területeken az aszály jelei jól láthatók – olvasható a közleményében.

A megyei kormányhivatal szakigazgatási szervének tájékoztatása szerint az őszi árpa tonnájára 44-48 ezer forint, a búzára 47-55 ezer forint, a repcére 114-120 ezer forint között kötöttek szerződést a termelők a felvásárlókkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.