Spanyol gyorsvasút visz majd Mekkába

A portugál Diário de Notícias az új jobboldali portugál kormány tervezett vagyonadójának részleteit taglalta. A Portugal Diário és a DN arról írt, hogy a még pénteken történt és mindennapi késelésnek látszó esetről kiderült, hogy inkább terrortámadáshoz hasonlított. A spanyol Cinco Días gazdasági portálja tudatta, hogy Szaúd-Arábiában három spanyol vasúti óriáscég építheti meg az iszlám vallás két szent városát, Mekkát és Medinát összekötő „sivatagi gyorsvasutat”.

2011. 07. 19. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portugália – dn.pt, publico.clix.pt, jornaldenegocios.pt, deiarioeconomico.com

A portugál sajtóban vezető helyen szerepel az új pénzügyminiszter, Vítor Gaspar bejelentése a tervezett megszorító intézkedésekről. Ezek közül a korlátozott vagyonadó a leginkább figyelemre méltó. Ennek értelmében az adóhivatal jobban gondjaiba veszi azokat a – például értékes járművel, műtárggyal vagy házzal rendelkező – adófizetőket, akiknek vagyoni állapota és adóbevallása között jelentős az eltérés. Ha nem tudják hitelt érdemlően megmagyarázni a különbséget, akkor 60 százalékos különleges személyi jövedelemadóval sújtják őket. A június elején tartott előre hozott választás után már új összetételű parlament pénteken meg is szavazta az új jövedelemadó-rendeletet. A közelmúltban azt is előrebocsátották, hogy a karácsonyi jutalom fele is adózik, de Gaspar most pontosított: csak azoké, akiknek jövedelme meghaladja a havi 2500 eurót.

Portugália – dn.pt, diario.iol.pt, publico.clix.pt

A portugál hírportálok ismét foglalkoztak egy pénteki késeléssel. Egy 25 éves pakisztáni fiatalember aznap este se szó, se beszéd, arcon ütötte a lisszaboni Április 25. hídon átkelő egyik helyi érdekű buszjárat gyanútlan sofőrjét, majd megszúrta a mellén és a nyakán is. A busz mintegy harminc utasa ki tudott menekülni a járműből és értesítették a rendőrséget, a kiérkező rendőrök pedig rálőttek az elkövetőre. Mindketten kórházba kerültek, de nem tartották bent őket.

A rendőrség azóta szűkszavúan beszél az esetről, de annyit lehet tudni, hogy már a biztonságpolitikai csúcsszerv, az OSCOT is foglalkozik a tettessel. Az előzetes letartóztatásba helyezett pakisztáni férfi után már a terrorelhárítás is nyomoz, mert hamar kiderült róla, hogy az egyik legradikálisabb lisszaboni mecsetbe szokott járni.

Spanyolország – cincodias.com

A gazdasági hírportál tudatta, hogy négy spanyolországi óriáscég – a Renfe, a Talgo, az Adif és az OHL – konzorciuma nyerte meg a két iszlám szent helyet, Mekkát és Medinát összekötő gyorsvasút – a Hamarain High Speed Rail (HHS) – megépítésének jogát. A spanyolok a két francia óriáscéget, az Alstomot és az SNCF-et utasították maguk mögé. A 6,5 milliárd eurós teljes költségvetésű szerződés értelmében a konzorcium nemcsak megépíti a több mint 300 kilométer hosszú vasútvonalat, hanem kiképzi a teljes személyzetet is, és a Renfe meg az Adif 12 évre kapja meg a szolgáltatások bérleti jogát. 2009-ben a franciákon kívül még három versenytársa volt a spanyoloknak, egy német, egy dél-koreai és egy kínai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.