„Sportos zarándoklattal” emlékeznek

A nándorfehérvári diadalra emlékezve kerékpáros, evezős zarándoklatot tartanak pénteken és szombaton Budapest és Visegrád között az egészség, a történelmi ismeretek gyarapítása és a hazaszeretet elmélyítése jegyében – közölte a főszervező csütörtökön az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 21. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Janek György, a BVSC szabadidő és wellness szakosztályának vezetője elmondta, hogy a nándorfehérvári diadal 555. évfordulóján harmadik alkalommal szállnak biciklinyeregbe, illetve vízre az amatőr sportolók. Az 50 fős „kemény maghoz” az út során a tavalyihoz hasonlóan várhatóan most is több százan csatlakoznak, akik egy-egy település határáig kísérik a zarándokokat két keréken és a Dunán.

Az Amiért a harang szól címet viselő „sportos zarándoklat” programja pénteken 11 órakor Budapesten, a Hősök terén veszi kezdetét, amikor a résztvevők katonazenekar kíséretében, történelmi zászlókkal felvonulva megkoszorúzzák Hunyadi János és Mátyás király szobrát. A túrához kapcsolódó mozgó kiállítás keretében itt is látható lesz – egyéb relikviák között – Mátyás király díszpajzsának egyik másolata.

A kerékpárosok a nándorfehérvári diadalra emlékeztető déli harangszóra indulnak Visegrádra, ahol este olimpiai bajnokokkal találkozhatnak, bográcsban főtt gulyással kínálják őket, és az Örökség együttes ad koncertet. Szombaton sárkányhajósokkal, csónakosokkal egészül ki a túra. A résztvevők – ki a Dunán, ki a part menti úton kerékpáron haladva – megállnak a közbeeső településeken, ahol a helyi elöljárók fogadják őket. Délben Szentendrén, a Postás strandon gyűlnek össze a zarándokok, ahol istentiszteleten emlékeznek a hajdani hősökre. A rendhagyó zarándoklat Szentendrén hozzákapcsolódik az Európai népek fesztiváljához, amelyet július 22. és 29. között rendeznek meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.