Súlyos összecsapás Kurdisztánban

Török járőrt csaltak tőrbe csütörtökön a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei: az összetűzésben 13 katona halt meg, további hét megsebesült, és hét gerilla is életét vesztette.

MNO
2011. 07. 15. 5:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt a török vezérkari főnök jelentette be közleményében, amely szerint kézigránátos támadás érte a katonákat, amely lángba borított egy erdőt. A PKK-hoz közeli Firat hírügynökség szerint viszont ez a hivatalos verzió nem felel meg a valóságnak, mert szemtanúk szerint egy török harci gép mért csapást a kurdokra, s egyben a török katonák közeli állásaira. A véres összetűzés a Diyarbakirtól csaknem 80 kilométerre keletre fekvő Silvan melletti egyik erdőben történt.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő az összecsapást követően rendkívüli tanácskozásra hívta össze a hadsereg és a titkosszolgálatok vezetőit Ankarában, s megerősítette, hogy Törökország folytatja következetes és megalkuvást nem ismerő harcát a terrorizmus ellen. Az incidens kapcsán az Egyesült Államok nevében részvétét nyilvánította Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki a líbiai összekötő csoport pénteki tanácskozására érkezett Isztambulba, s megerősítette: Washington támogatja a török vezetést a PKK elleni harcban és elkötelezett az Ankarával folytatott biztonsági együttműködés mellett.

A török vezetés és több nyugati állam – köztük az Egyesült Államok – által terrorszervezetnek nyilvánított PKK fegyveres küzdelmet folytat a kurd regionális autonómiáért, s 1984-es lázadása óta mintegy 45 ezer ember veszítette életét a kurd szeparatista mozgalom és a török rendfenntartó erők összecsapásaiban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.