Szavazott már a piktogramra?

Hétfő estig lehet szavazni arról, hogy milyen legyen a gyermekbarát tévéműsorok piktogramja – közölte a Médiatanács vasárnap.

MNO
2011. 07. 17. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőben a hatos karikával megjelölt műsorszámok közül azokat, amelyek kifejezetten az óvodás korú, 6 éven aluli gyerekeknek készültek, a médiaszolgáltató egy újonnan bevezetett, úgynevezett gyermekbarát piktogrammal jelölheti. A kimondottan kiskorúaknak szóló és valós értékeket közvetítő műsorszámok azonosíthatósága érdekében külön jelölést kell kiválasztani, amihez a nézők segítségét kérte a Médiatanács. A testület hivatalos blogján kedd óta lehet szavazni a három figurára – kisfiúra, macira és kutyára –, hogy végül a legtöbb szavazatot kapott piktogram legyen a védjegye, azonosítója a gyermekbarát műsoroknak – tudatta a Médiatanács szóvivői irodája közleményben.

Vasárnap kora délutánig több mint 11 800 voks érkezett a webes felületen, a legtöbb a kisfiút ábrázoló piktogramra, de a nézők a blogon hétfő éjfélig még leadhatják szavazataikat. A Médiatanács kedden hozza meg végleges döntését az új klasszifikációs ajánlásról. A tervek szerint az ajánlás bevezet egy új korhatárjelölést, amellyel megkülönböztethetők lesznek a kifejezetten gyermekeknek szóló műsorszámok. A tervezett piktogram újdonság a korhatári jelölések rendszerében, hiszen ezzel nemcsak a műsorszám megértéséhez szükséges alsó korhatár jelölésére nyílik lehetőség, hanem egyes műsorok bizonyos korosztály részére kifejezetten ajánlottak is lehetnek.

Az ajánlás szerint a korhatár-besorolás rendszerébe a médiatörvény alapján bekerül a „hat éven aluliak számára nem ajánlott” kategória, melyet a hatos karika jelöl majd.

A kiskorúak védelmét szolgáló szabályok mellett fokozott jelentősége van az adott életkoroknak megfelelő, építő jellegű információknak, értékes és szórakoztató tartalmaknak. A Médiatanács az ajánlással azt a cél kívánja szolgálni, hogy a médiaszolgáltatók elsősorban olyan műsorszámok bemutatására törekedjenek, amelyek által a gyermekek sokféle kultúrát ismerhetnek meg, megtanulhatják, hogyan lehet az életben felmerülő problémákat megoldani, és amelyek erősítik a természetes környezethez, a társadalomhoz fűződő kapcsolatot – tartalmazza a Médiatanács szóvivői irodájának közleménye.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.