Szeptemberig új rendszert dolgozna ki a kormány

A gyógyszeripari kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenység utáni kedvezmény 2012-től hatályos új rendszerének kidolgozásáról jelent meg kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

MNO
2011. 07. 06. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határozat szerint a nemzetgazdasági miniszternek a nemzeti erőforrás miniszterrel és a nemzeti fejlesztési miniszterrel egyetértésben 2011. szeptember 30-ig kell kidolgoznia az új gyógyszeripari kutatás-fejlesztési ösztönző rendszert – a konvergenciaprogramban meghatározott költségvetési lehetőségek figyelembevételével –, a támogatás mértékének és az Egészségbiztosítási Alapon kívüli forrásának megjelölésével.

A parlament által június végén elfogadott és július 1-jén életbe lépett törvénymódosítás értelmében az idén teljes mértékben megszűnik a gyógyszergyártók k+f kedvezménye, vagyis az a 2011. évi fejlesztések után már nem vehető igénybe. A 2010. évi kutatás-fejlesztési ráfordítások kedvezménye pedig úgy módosult, hogy a gyártók a korábbi szabályozás szerinti 100 százalék helyett legfeljebb 50 százalékot igényelhetnek vissza az iparági különadójukból. Az új szabályok szerint a gyógyszergyártók iparági különadója 12-ről 20 százalékra emelkedett, továbbá az orvoslátogatók után júliustól 5 millió helyett 10 millió forintot kell fizetniük évente a cégeknek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.