Szépül a 13. századi templom

Hamarosan megkezdődhet a jáki templom homlokzatának műemléki felújítása, a kivitelezési munkákat jövő év április végéig kell befejezni – közölte Varga Dezső, a Szombathelyi Egyházmegye vagyonkezelője hétfőn az MTI érdeklődésére.

MNO
2011. 07. 18. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 13. századi Vas megyei templom teljes helyreállításának költsége becslések szerint 1 milliárd forintba kerülne, ennek most a töredéke, mintegy 150 millió forint áll rendelkezésre az Igazságügyi és Közigazgatási Minisztériumtól kapott támogatásból.

Varga Dezső elmondta, hogy először a legsürgetőbbnek ítélt munkákat végzik el, mint például a tíz esztendeje a templom északkeleti szentélyénél felállított nehéz gerendaállványzat elbontását, amit kőszobrász restaurátorok hagytak maguk után és ami nyolc esztendeje elcsúfította a templom külső képét.

A mostani munka döntő többségét szintén a 13. századi szobordíszek, épületszobrászati díszítő elemek, kockadíszek, úgynevezett „kváderek” konzerválása, restaurálása, illetve a Schulek Frigyes tervei alapján elvégzett 19. századbeli pótlások, kockadíszek helyreállítása teszi majd ki. Az épületszobrászati munkákon túl sor kerülhet a templom főhajója feletti tetőszerkezet megújítására is, amelyre hozzávetőlegesen 25 millió forintot szánnak.

A felújítás, restaurálás költségeihez a Szombathelyi Egyházmegye is hozzájárul 15 millió forinttal, amelyet elsősorban az állványozási munkákra fordítanak majd.

A Közbeszerzési Értesítőben múlt szerdán jelent meg a nyílt közbeszerzési felhívás a jáki templom 1800 négyzetméteres homlokzatának felújítására. Mint írták, az ajánlattevőnek a múlt évi nettó árbevételéből legalább 10 millió forintnak kőrestaurálásból kell származnia. Referenciaként minimum egy – középkori kváder épületen vagy kőemléken végzett – kőkonzerválási és kőrestaurálási munkát kell felmutatni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.