Szerelmes dalt énekelt az elnök

A maga körül erős személyi kultuszt létrehozó türkmén elnök egy saját maga által szerzett szerelmes dalt énekelt el 54. születésnapja alkalmából a külön az ő tiszteletére rendezett televíziós műsorban.

MNO
2011. 07. 03. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gurbanguly Berdimukhammedow zöld pólóban és szürke nadrágban énekelt, és dalát gitáron kísérte. A produkciót óriáskivetítőn láthatta egy koncert 3500 nézője a főváros, Asgabat egyik koncerttermében. A nézők állva és tapsolva nézték az előadót.

A tévéműsor vezetője elmondta, hogy az elnök maga szerezte a dal szövegét és zenéjét is. A gitárt és Berdimukhammedow másik hangszerét, egy tangóharmonikát – mint „a nemzet nagy kincseit” – elhelyezték a nemzeti múzeumban – tette hozzá.

A Saparmurat Niyazov néhai diktátor 2006. decemberi halála után hatalomra került Berdimukhammedow kezdetben visszanyeste az elődje által kiépített személyi kultusz leghivalkodóbb hajtásait, lebontatva egyebek közt azt a városközpontban emelt tornyot, amelynek tetején egy arccal a Nap irányába forgó, arany Niyazov-szobor állt. Azóta viszont az új elnök portréi díszítik országszerte számos épület homlokzatát.

Bár Berdimukhammedov hozzáfogott a gazdaság nyitottabbá tételéhez, a beígért politikai reformok elmaradtak, s az elnök továbbra is önkényuralmi eszközökkel irányítja Türkmenisztánt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.