Szexuális jellegű bántalmazás: újabb feljelentés DSK ellen + Képek

Egy francia író- és újságírónő, Tristane Banon egy csaknem tíz éve történt szexuális jellegű bántalmazás miatt feljelentést tesz Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen – jelentette be hétfőn Banon ügyvédje.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794983" target="_blank"><strong>• Nem fognak tudni nemet mondani DSK-nak</strong></a><br />

MNO
2011. 07. 04. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tristane Banon kedden erőszak kísérlete miatt fog panaszt tenni Párizsban” – közölte David Koubbi a L’Express című politikai hetilap honlapján megjelent interjúban. A 31 éves regényírónő 2007-ben egy televíziós műsorban már elmesélte, hogy a politikus 2002-ben, egy interjú alkalmával erőszakoskodott vele, ám a felvételen kisípolták Strauss-Kahn nevét. Banon arról beszélt az adásban, hogy a politikus, akitől interjút kért, egy szinte teljesen üres lakásban adott neki randevút. Onnan pedig csak egy dulakodást követően tudott elszabadulni, miután a férfi „kikapcsolta a melltartóját és megpróbálta kinyitni a farmerját”. Annak idején Banont az anyja, aki szocialista politikus, beszélte le arról, hogy panaszt tegyen.



Dominique Strauss-Kahn „tudomást szerzett Tristane Banon azon szándékáról, hogy feljelentést kíván ellene tenni. A tények, amelyekről beszél, kitaláltak” – olvasható a politikus párizsi ügyvédjeinek közleményében, akiket Strauss-Kahn azzal bízott meg, hogy „rágalmazás miatt tegyenek panaszt Tristane Banon ellen”.

A New Yorkban május 14-én nemi erőszakkal megvádolt volt IMF-vezért pénteken helyezték szabadlábra, miután kételyek merültek fel az ottani sértett szavahihetőségét illetően. A vádpontokat azonban egyelőre nem ejtette az ügyészség. Strauss-Kahnnak legközelebb július 18-án kell megjelennie a bíróságon.

A francia újságírónő ügyvédje először május 16-án jelezte, hogy ügyfele a francia bírósághoz fordul, de négy nappal később azt közölte, hogy a feljelentéssel kapcsolatos döntést későbbre halasztották. „Az ügyfelemmel a július 1-jén történt fordulat előtt meghoztuk a döntést, mégpedig június közepén – hangsúlyozta az ügyvéd. – Sem Tristane Banon, sem én, semmi esetre sem akartuk, hogy eszközként használjon fel minket az amerikai igazságszolgáltatás, vagy hogy bármilyen módon segítségére legyünk abban, hogy a két ügyet valamilyen módon összekapcsolják.”

Franciaországban az erőszak kísérletének esetében az elévülési idő tíz év, amely Tristane Banon panaszát illetően 2013 januárban jár le. Miután az Egyesült Államokban a Strauss-Kahn elleni vádak összeomlani látszanak, Franciaországban megindultak a találgatások arról, hogy amennyiben megszűnik ellene az eljárás, a politikus elnökjelöltként visszatérhetne-e a politikai életbe.



Fotók: Reuters

Jérome Fourquet, az Ifop közvélemény-kutató politológusa a Le Figaro című napilapban úgy vélte, hogy amennyiben Strauss-Kahn tisztázza magát New Yorkban, „nagyon magas tetszési mutatóval térhet haza” Franciaországba. A Harris Interactive közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felmérése szerint pedig a franciák 42 százaléka úgy gondolja, hogy Dominique Strauss-Kahn legalább olyan „jó köztársasági elnök” lenne, mint a Szocialista Párt két másik nagy esélyese az elnökjelöltségre, a korábbi és a jelenlegi főtitkár, Francois Hollande és Martine Aubry.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.