Színházi előadások a trolibuszban

Néhány ódivatú japán busz járja a mexikóvárosi utcákat, és már a divatjamúlt, furcsa karosszériájú jármű is vonzza az érdeklődőket, hát még ha megtudják, hogy miért áll meg! A szakmájáért rajongó néhány megszállott színész és rendező úgy döntött, kicsalják a nézőket a tévé képernyője elől, és bebizonyítják nekik, hogy másképp is ki lehet kapcsolódni, méghozzá jól. A spanyol El Mundo mexikói rovata a nemcsak véres mindennapokat bemutató sorozat XXVII. részében egy ígéretes kezdeményezésről írt.

2011. 07. 23. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vladimir Bojórquez, színházi dramaturg a „Trolibusz Fórum” társulat vezetője, aki a vándorszínházak rég elfeledett kísérletébe vágott bele, hogy a közvetlen kapcsolatfelvétellel visszacsalogassa a nézőket a kőszínházakba. Néhány évtizede még keddtől vasárnapig mindennap játszottak, de most már csak a hétvégeken tartanak előadásokat, mert a Mexikóban is erős televíziós kultúra egyszerűen elszipkázta előlük a „megélhetésüket”. A színész és rendező Arturo Berinstain, a nemzeti színház társulatának tagja feltétlenül támogatja a kezdeményezést, és szerinte legalább ezer ilyen busz kellene, hogy az egész országot bejárják. Ennek segítségével is meg lehet állítani a most zajló barbárságot, mert Mexikó elvesztette színházi közönségét. A művésznek is meggyőződése, hogy a kultúrával, a szépművészetekkel lehet leállítani a most zajló öldöklést. De egyelőre ott tart az ország, hogy egy átlagos mexikói fél könyvet olvas el egy évben.

A busz belseje minden hétvégén megtelik kíváncsi lakosokkal, akik eleinte feszengnek a színészek közelsége miatt, de azért is, mert a vásári komédia szabályai szerint ők is a darab résztvevői. De az előadás végére már feloldódnak, és a későbbi színházi előadások reménybeli és lelkes látogatóiként távoznak. Ez pedig azt bizonyítja, hogy Mexikóban nagyon is van igény a színházra.

(elmundo.es)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.