Szörnyű belső károsodást okoztak a dum-dum golyók

A fegyveres merénylő, aki 86 táborlakót lemészárolt pénteken a norvég Utöya-szigeten, dum-dum golyókat használt, amelyek a normál lövedékeknél sokkal nagyobb sebet okoznak a testben – közölte a sebesülteket ápoló kórház fősebésze.

MNO
2011. 07. 25. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Colin Poole, aki az Oslótól északnyugatra fekvő Honefoss kórházában a sebészeti osztályt vezeti, vasárnap elmondta, hogy 16 náluk kezelt sebesültben találták meg olyan golyók apró darabkáit, amelyek többé-kevésbé a testen belül robbantak fel, és „szörnyű belső károsodást okoztak”.

Az ügyész – kivételesen – a kettős merénylettel gyanúsított Anders Behring Breivik nyolcheti előzetes letartóztatását fogja kérni, amikor a gyanúsított hétfő délután megjelenik egy bíró előtt – derül ki az oslói törvényszék közleményéből. Normál esetben az előzetes letartóztatás leghosszabb időtartama négy hét Norvégiában, de különleges esetekben nyolc hét is kérhető, s az meg is újítható – mondta Viola Bjelland rendőrségi szóvivő.

A közlemény szerint azt is kérni fogja az ügyész, hogy a tárgyalás zárt ajtók mögött folyjon. Az ügyvéd, Geir Lippestad viszont azt mondta az NRK norvég tv-csatornának, hogy védence szeretné, ha a tárgyalás nyilvános lenne, s azon egyenruhában jelenhetne meg. Azt nem tudta megmondani az ügyvéd, hogy Breivik milyen egyenruhára gondolt.

A norvég királyi udvar hétfőn bejelentette, hogy Mette-Marit koronahercegnő féltestvére, egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt is életét vesztette az ifjúsági táborban történt mészárlásban. Marianne Hagen udvari szóvivő közlése szerint az áldozat Trond Bernsten, Mette-Marit mostohaapjának a fia.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.