Tadics megdöbbent és választ vár

Megdöbbenésének adott hangot Boris Tadics szerb elnök amiatt, hogy a Fővárosi Bíróság hétfőn – nem jogerősen – felmentette a háborús bűnök vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost, valamint amiatt is, hogy a tárgyalóteremben taps fogadta az ítéletet.

MNO
2011. 07. 21. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tadics csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy várja a magyar állam és a magyar igazságszolgáltatás reagálását.

A 97 éves Képíró Sándort az ügyész azzal vádolta, hogy 1942. január 21. és 23. között egy újvidéki razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek kivégzésében. A Fővárosi Bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel Képírót.

Tadics elmondta: Szerbia Magyarországgal együtt elindított egy folyamatot annak érdekében, hogy „megállapítsák a történelmi igazságot, és biztosítsák a magyar és a szerb nép tartós megbékélését, de a budapesti bíróságnak ez a hozzáállása biztosan nem segíti elő a megbékélést”. A szerb elnök úgy vélte, tekintettel a Képíró Sándor elleni vádak súlyosságára, a teremben nem lett volna tapsnak helye.

Tadics hozzáfűzte, Szerbia most szembesül az 1990-es évek háborúi által okozott problémák megoldásával, de nem feledhetők a második világháborús bűncselekmények sem; a bűncselekmények után ott maradtak az áldozatok családtagjai, akik igazságszolgáltatást várnak. „Ma is élnek emberek, akik Újvidéken vesztették el családtagjaikat” – tette hozzá. Tadics ugyanakkor felidézte azt is, hogy voltak magyar áldozatok is, akiket bosszúból öltek meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.