Talányos nyilatkozat: még sincs vége a Harry Potternek? + Képek

Több ezer rajongó üdvrivalgása közepette a világ talán leghosszabb vörös szőnyegén vonultak fel az utolsó Harry Potter-film főszereplői a regényfolyam szerzőjével együtt csütörtök este az eső áztatta londoni belvárosban, ahol minden idők valószínűleg legcsillogóbb világpremierjén mutatták be a varázslótanonc fantasztikus kalandjait lezáró filmet.

MNO
2011. 07. 08. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Harry Potter és a halálos szentek című epizód második része a hét Harry Potter-kötetből készült filmek közül a nyolcadik és egyben a befejező rész.



A címszereplő Daniel Radcliffe, valamint Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon és Harry Potter „mamája”, Joanne K. Rowling írónő a londoni Trafalgar téren, Nelson tengernagy világhírű szobrának tövében üdvözölte a világ minden tájáról ez alkalomra összegyűlt mintegy tízezer rajongót, akik közül sokan már hétfő óta a téren táboroztak, dacolva az inkább októberre emlékeztető, 15 fokos londoni júliussal és a szakadó esővel.



A 21 éves Radcliffe, aki tíz éven át alakította Harry Pottert, a téren emelt színpadról szólt a tömeghez, arról biztosítva a Potter-hívőket, hogy jóllehet a filmeposz most lezárul, a fiatal varázsló azonban a filmeknek köszönhetően továbbra sem tűnik el senkinek az életéből.



J. K. Rowling talányos nyilatkozattal ébresztett reményt az olvasók millióiban az iránt, hogy még hallanak róla. A Harry Potter-regényfolyam szerzője a BBC-nek a bemutató előtt kijelentette: az utolsó Harry Potter-film elkészülte előtt nem akart újabb könyvet kiadni, de ismét írni fog, és így a Potter-sorozat lezárulta „bizonyos értelemben befejezés, de egyben új kezdet is” számára. Az írónő nem részletezte, hogy milyen regényötletekben gondolkodik, azt azonban már korábbi nyilatkozataiban egyértelművé tette, hogy nem tervezi a Potter-sztori folytatását.



A szereplők – miután több száz, feléjük nyújtott Harry Potter-könyvet dedikáltak – átvonultak a premiermozijairól világhíres Leicester Square-re az egészen odáig vezető, csaknem egy kilométeres vörös szőnyegen.



Az eddigi hét film együtt minden nézettségi rekordot megdöntött, és közülük öt szerepel az egyetemes filmtörténet Top 20-as jegyárbevételi listáján. A filmek eddigi összbevétele 6,4 milliárd dollár – és ebben természetesen még nincs benne az utolsó rész, amely a csütörtök esti londoni világpremier után július 15-én kerül a mozikba. Nem marad el siker tekintetében a filmektől a regényfolyam sem, amelynek köteteiből eddig összesen 450 milliót értékesítettek hetven nyelvre lefordítva.



Az utolsó Harry Potter-regény négy évvel ezelőtti kiadását már szó szerint tömeghisztéria kísérte. A Bloomsbury, a hivatalos brit kiadó az első 24 óra után hárommillió eladott példányról számolt be, vagyis a megjelenés napján óránként 125 ezer kötet fogyott csak Nagy-Britanniában.



A legnagyobb brit könyváruházlánc, a Waterstone’s üzletei előtt annak idején 250 ezren táboroztak napokig a befejező Harry Potter-epizód megjelenésére várva. Mindez a világ messze leggazdagabb regényírójává tette Joanne K. Rowlingot, aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként, egyedülálló szülőként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban.



A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, és a májusban megjelent 2011-es összesítés a 45 éves Rowlingnak – tavaly óta 11 millió fontos gazdagodással – 530 millió font (160 milliárd forint) vagyont tulajdonított.



Az írónő – illusztrálandó, hogy honnan is indult – egy ízben elmondta: Harry Potter „születése” előtt voltak olyan esték, amikor kislányának, Jessicának jutott ugyan vacsora, neki azonban már nem…







Fotók: Reuters

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.