Támadásokra készül az al-Kaida

A bolíviai lapok beszámolói szerint a rendőrség már több olyan drogkereskedőt vagy bandatagot fogott el, aki a brazil rendőrség új típusú akciói elől menekült a szomszédos Bolíviába Rio de Janeiro nyomornegyedeiből. A portugál sajtóban aggodalommal tapasztalták, hogy fél nappal az uniós csúcs befejezése után ismét emelkedni kezdett az államcsődkockázat mutatója, és nemcsak az övék. A Jornal "I" egy dzsihádista oldal fórumán tervezett portugáliai merénylet lehetőségéről írt.

2011. 07. 23. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bolívia – lostiempos.com, la-razon.com

Két bolíviai lap a brazíliai – Rio de Janeiró-i és Sao Pauló-i – drogbandák tartózkodási helyéről számolt be. A bolíviai kábítószer-ellenes küzdelem különleges kommandója (FELCN) felfedezte, hogy több bérgyilkos a legnagyobb bolíviai tartományban, Santa Cruzban rejtőzött el – írta a cochabambai Los Tiempos. A brazil katonai rendőrség tavaly óta felszámolta az említett két város több tucat nyomornegyedét, amelyeket hatalmukban tartottak, innen menekültek el.

Gonzalo Quesada, a különleges bolíviai egység vezetője hangsúlyozta, hogy hazája csak az egyik menekülési célpont a térségben. A bejelentésre azért került sor, mert szerdán fogták el Santa Cruzban Marco André Magalhaes Oliveirát, a hírhedt és még 1979-ben alapított Vörös Kommandó (CV) egyik bérgyilkosát. A 90-es években a legveszedelmesebb bandának számított Rio de Janeiróban, de miután meggyengült vezetői meggyilkolása vagy elfogása miatt, már csak a város néhány részét tartja ellenőrzése alatt. Legerősebb vetélytársa az Első Számú Kommandó (PCC) 2006-ban már kétszer annyit taggal rendelkezett, mint a CV, de a Barátok Barátai is megerősödtek – foglalta össze a Los Tiempos az egykor mindenható drogbanda rövid történetét.

A fővárosi La Razón tudomása szerint Magalhaes már bevallotta, hogy Santa Cruzban is „dolgozott”, és három embert tett el láb alól. A FELCN és az igazságügyi tárca még nem döntötte el, hogy kiadják-e Brazíliának vagy Bolíviában is felelősségre vonják a Maximiliano és La Bicha fedőnévre is hallgató bérgyilkost.

Portugália – expresso.clix.pt

Péntek délután már a portugál sajtóban is felfigyeltek az uniós csúcs döntése után egyáltalán nem várt fordulatra, a csődkockázat újabb emelkedésére – írta az Expresso című hetilap. Nemcsak Portugáliáé, hanem az összes periférikus államé is újra nekilódult, és ezúttal a német és francia mutatók is velük együtt mozdultak el – jelentette délután a londoni székhelyű CMA Datavision adatszolgáltató ügynökség. Portugália megint második a görögök mögött, harmadikok az írek, és visszakerült a csődlistára az úgynevezett PIIGS-államok minden tagja, tehát Spanyolország és Olaszország is, sőt Belgium újra csatlakozott.

Portugália – ionline.pt

A portugál napilap egy meg nem nevezett ország július 20., vagyis szerdai keltezésű titkosszolgálati jelentésére hivatkozva úgy tudja, hogy az egyik dzsihádista oldal fórumán céloztak portugál kikötők és turisták elleni támadásokra. A jelentés szerint a fenyegetés szintje hármas fokozatú, vagyis mérsékelt a merénylet veszélye. A fórumon több tengeri célpont megtámadásának tervét hozták szóba, Portugálián kívül a Szuezi-csatornát, a Jóreménység-fokot és a Hormuzi-szorost.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.