Tanösvényeket alakítanak ki a lösz szurdikokban

A várost övező lösz szurdikokban alakít ki tanösvényeket a Zöldtárs Alapítvány Szekszárdon, ahol Európában egyedülálló számban fordulnak elő ilyen geológiai képződmények.

MNO
2011. 07. 06. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanösvények létrehozására a civil szervezet és a Szekszárdi Turisztikai Kft. nyert el 750 ezer forintot a budapesti Zöldiránytű Alapítvány pályázatán – mondta Baka György, a Zöldtárs elnöke. A két útvonal nemcsak földtani szempontból ismerteti meg az érdeklődőket a szurdikokkal, hanem bemutatja azok élővilágát, és a hozzájuk kapcsolódó kulturális értékeket is – tette hozzá.

Az összesen tizenegy állomást tartalmazó, várhatóan a szeptemberi szekszárdi szüreti napokra elkészülő tanösvények a belvárosból indulnak. A 4,25 kilométeres Parászta-tanösvény a Faddi-tetőn és a Csontos-szurdikon keresztül halad. Az ösvényt kísérő löszfalak régi költőhelyei a fokozottan védett gyurgyalagnak, a Csontos-szurdik pedig – amint a neve utal rá – avar régészeti lelőhely, a löszmélyút falában ma is állati és emberi csontok fedezhetők fel. Feltárás híján azt feltételezik, hogy egy nem ismert csata után ásott tömegsírt rejt a szurdok. A 6 kilométeres Benedek-szurdik tanösvény a Benedek-völgyben húzódó, szűk Szücsény-szurdikon át vezet majd a Cserhát-tetőre, ahonnan a Gemenctől a sötétvölgyi tájvédelmi körzetig nyúló panoráma tárul a turisták szeme elé.

A Zöldtárs Alapítvány szerint a Szekszárdi-dombság Magyarországnak az eróziótól leginkább veszélyeztetett kistája, ugyanakkor a mély völgyek, meredek falú szurdokok búvópatakjaikkal és löszhídjaikkal egészen különleges képet nyújtanak. A lösz szurdikok helyi védelem alá helyezését már több szekszárdi civil szervezet is kezdeményezte – emlékeztet honlapján az alapítvány.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.