Tapssal fojtanák bele a szót Lukasenkába

A fehérorosz kormány megdöntését célzó terv részének mondta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vasárnap a hatalma elleni utcai tiltakozó megmozdulásokat, de leszögezte: nem fogja megengedni a kabinet bukását.

MNO
2011. 07. 03. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minszkben vasárnap a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett ünnepelték a függetlenség napját, az ország náci megszállás alóli 1944-es felszabadulásának évfordulóját.

A kormányzat amiatt rendelt el ilyen intézkedéseket, mert az ünnepség előtti napokban népszerű internetes közösségi hálózatokon Lukasenka bírálói arra hívták fel a velük szimpatizálókat, hogy tapssal fojtsák bele a szót az ünnepi szónoklatra készülő államfőbe.

Lukasenka az ünnepségre összegyűlt többezres tömeg előtt kijelentette, valaki Fehéroroszországban megpróbálja lemásolni a – Grúziában és Ukrajnában 2003-ban, 2004-ben békés tüntetésekkel elnököket buktató – „színes forradalmakat”. „Térdre akarnak kényszeríteni bennünket, de ez nem fog megtörténni” – hangoztatta.

Helyszíni beszámolók szerint a Minszk központjában tartott ünnepség helyszínére többszörös rendőrségi kordonon keresztül, alapos átvizsgálás után lehetett bemenni, a résztvevők még manikűrollót sem vihettek magukkal. A titkosrendőrség minden résztvevőről videofelvételt készített. Az ünnepség helyszínének közelében sok autóbusz parkolt benne rohamrendőrökkel, s őrizetbe vettek elszállítására szolgáló járművek is készenlétben álltak. A Reuters brit hírügynökség egyik tudósítója látta, amint legalább egy tapsolni kezdő résztvevőt titkosrendőrök gyorsan elvezettek.

Sztanyiszlav Suskevics volt államfő, ellenzéki vezető vasárnap közölte, a hatóságok a határon több órára őrizetbe vették és útlevelét is elvették, amikor a litván fővárosból, Vilniusból vonaton vissza akart térni Minszkbe. Suskevics Vilniusban Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélést.

Fehéroroszország hónapok óta valutaválsággal küzd – a fehérorosz rubelt a múlt hónapban kénytelen volt 36 százalékkal leértékelni a folyó fizetési mérleg hatalmas hiánya miatt –, amelyet nagyrészt Lukasenka populista politikája okozott. Ez áremelésekhez, esetenként áruhiányhoz vezetett; idén 39 százalékos inflációt valószínűsítenek, amely a legmagasabb lesz a világon. Elégedetlen fehéroroszok egy része rendszeresen közösségi portálokon szervezett megmozdulásokon tiltakozik emiatt: nem skandálnak jelszavakat és nem visznek magukkal transzparenseket sem, hanem az utcán sétálva egy ütemre tapsolnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.