Távirányított Venezuela

A portugál Jornal „I” gazdasági rovata egy kicsit utánanézett a friss uniós felmérés alapján, hogy mely foglalkozási ágak kerülik leginkább az adófizetést és mennyire. A spanyol ajkú és a brazil lapok is bő terjedelemben foglalkoznak a venezuelai Hugo Chávez államfő még mindig rejtélyes betegségével.

2011. 07. 02. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portugália – ionline.pt

Egy frissiben elkészült tanulmányból kiderült, hogy a világon mindenhol kedvelt tevékenység az adófizetés elkerülése, de Portugáliára ez különösen igaz néhány ágazatra. A Visa Europe nemrég adott megbízást a tanulmány elkészítésére, amelyet június utolsó napján hoztak nyilvánosságra, és címe: Feketegazdaság Európában, 2010.

33 milliárd euró nem folyt be tavaly a portugál államkasszába a tanulmány szerzője, az ausztriai Linz egyetemén tanító közgazdász, Friedrich Schneider és az A. T. Kearney tanácsadó cég becslései szerint. Ez az összeg éppen annyi, mint az Ibériai-félsziget kisebbik országa GDP-jének 20 százaléka.

Főleg a panziók, kisebb éttermek tulajdonosai, taxisok, buszbérléssel és szállítmányozással foglalkozók, kereskedők és szerelők kerülik szívesen az adófizetési kötelezettségeket. A portugálok ezen a téren egy szinten vannak a spanyolokkal, mögöttük következnek az olaszok (22), a görögök (25), illetve a románok és a törökök (29), továbbá a bolgárok (33).

Venezuela – avn.info.ve, aporrea.org; Spanyolország – lavanguardia.es; Brazília – folha.uol.com.br

A kubai fővárosban még június 10-én (először) megműtött Hugo Chávez akár fél évig is távol maradhat Venezuelától. De ő biztosra veszi, hogy még a 180 nap letelte előtt visszatér hazájába.

Chávez csütörtökön jelentette be hivatalosan is a kubai tévében, hogy rákos daganatot távolítottak el szervezetéből. Pénteken telefonon is megszólalt a kubai tévé egyik műsorában, és a brazil lap elemzője szerint határozottabb hangon beszélt, mint a betegség bejelentésekor.

A katalán La Vanguardia is arról írt, hogy Chávez továbbra is Havannából kormányozza Venezuelát, mert pénteken újra üzent a Twitteren, hogy éppen együtt ebédel külügyminiszterével és a hadsereg vezetőjével, sőt a lányaival. A venezuelai hírügynökség is leadta a kubai köztévében beszélő Chávez üzenetét, melyben hangsúlyozta, hogy már szigorúan betartja az orvosok utasításait a teljes felépülés érdekében. Ugyanakkor továbbra sem derült ki, hogy igazából milyen betegség vette le a lábáról Chávezt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.