Távollétében 8 évet kapott

Távollétében bűnösnek találta és nyolcévi szabadságvesztésre ítélte a moszkvai Baszmannij kerületi bíróság Antonio Valdés-Garcíát, az egykori Yukos (Jukosz) olajtársaság Fargoil nevű volt leányvállalatának igazgatóját pénz és kőolaj eltulajdonításában.

MNO
2011. 07. 18. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valdés-García 2005-ben vádlottként szerepelt a Yukos-perben. Később ügyét előbb Vlagyimir Pereverzinnek, a Yukos külső adósságokkal foglalkozó igazgatójának, valamint Vlagyimir Malahovszkijnak, egy másik Yukos-leányvállalat, a Ratibor cég igazgatójának az ügyével együtt tárgyalták; a vád szerint azzal tulajdonítottak el vagyont, hogy alacsony áron vásárolták a kőolajat.

Valdés-Garcíával kapcsolatban emlékezetes momentum, hogy annak idején úgymond kiesett az ablakon, és összevissza törte magát. Később szabadlábon védekezhetett, s ekkor Spanyolországba szökött, lévén spanyol–orosz kettős állampolgár. Ezt követően ügyét elválasztották a többitől, és felfüggesztették az eljárást.

A három vádlott a vád szerint 13,5 milliárd dollárnak megfelelő értéket tulajdonított el, s ebből 8,6 milliárdot legalizált. Pereverzint és Malahovszkijt 11, illetve 12 év szabadságvesztésre ítélték. Idén júniusban a Valdés-García ügyében tartott meghallgatáson vallomást tett Mihail Hodorkovszkij, a Yukos börtönben lévő volt főrészvényese, valamint volt üzlettársa, Platon Lebegyev, s mindkettő azt mondta, nem tud ilyen bűncselekményről, továbbá a vádlottak felhatalmazásai nem is lettek volna elegendőek ennek elkövetéséhez.

Valdés-García kiadatását Moszkva többször is hiába kérte Spanyolországtól. Ugyancsak hétfőn a moszkvai városi bíróság jóváhagyta a Yukos egy másik volt leányvállalatának igazgatójára, Szergej Simkevicsre korábban első fokon kirótt 13 évi szabadságvesztés büntetést; őt azzal vádolták, hogy egy céggel fiktív szerződéseket kötve tulajdonított el jelentős összegű pénzt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.