Titkos iratokat hoz nyilvánosságra a Vatikán

A Vatikán jövőre nyilvánosságra hoz titkosított archívumában őrzött dokumentumai közül száz írást – jelentette be kedden sajtóértekezleten Tarcisio Bertone vatikáni államtitkár.

MNO
2011. 07. 05. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pápai állam „miniszterelnöke” közölte, hogy az archívum feltárul. Hivatalos személyiségek szerint olyan, eddig nem látott dokumentumok is nyilvánosságra kerülnek, amelyek elősegíthetik a Vatikán második világháború idején játszott szerepének megértését.

A vészkorszak pápájának, XII. Piusznak a tevékenysége ma is vitatott. Sokan azzal vádolják, hogy nem tett meg mindent, amit egy római katolikus egyházfő befolyásánál fogva megtehetett volna annak érdekében, hogy megállítsák a zsidók üldözését. Sergio Pagano, az archívum vezetője azonban elmondta: a Vatikán által nyilvánosságra kerülő anyagok XII. Piusznak a háború idején játszott szerepéről nem leleplező jellegűek. Négy vagy öt dokumentumról van szó, köztük fényképekről, amelyek a háború és a náci koncentrációs táborok áldozatainak állítanak emléket.

A Szentszék eddig nem engedett bepillantást a 400 éves titkosított archívumába. A dokumentumokat februártól szeptemberig lehet megtekinteni a római Capitolium múzeumában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.