Tizenegy gyilkosság egy nap alatt

Tizenegy gyilkosságot követtek el egyetlen nap alatt Monterreyben a mexikói drogkartellek háborújában – közölték a mexikói hatóságok.

MNO
2011. 07. 13. 6:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-mexikói Nuevo León állam fővárosában kedden több helyszínen is akcióba léptek a bérgyilkosok: az északkeleti Francisco Villa negyedben négy embert lőttek agyon a nyílt utcán, Santa Catarina külvárosban az egyik parkban géppisztolyokkal végeztek öt áldozatukkal, egy asszonyt házából hurcoltak el, hogy néhány utcával odébb fejbe lőjék, s hasonló sorsra jutott egy férfi is.

Monterreyben a város feletti ellenőrzésért a Los Zetas bűnszövetkezet és a Golfo (Öböl) kartell küzd egymással, s az alvilág háborújának eddig csaknem kilencszáz halálos áldozata volt. Mexikóban hét nagy drogkartell működik, s közülük Los Zetas a legerőszakosabb szervezet, amelynek tagjai katonailag jól kiképzettek és vasfegyelmet tanúsítanak.

A kábítószer-csempészet mellett emberrablásokból és üzemanyag lopásából busás jövedelmekhez jutó csoport nevéhez fűződik Mexikó történelmének legkegyetlenebb gyilkosságai közül több is. A kiterjedt mexikói és guatemalai kapcsolatokkal, illetve érdekeltségekkel bíró Los Zetas 2010 márciusáig a Mexikó északi-északkeleti részén működő Golfo kartell részét képezte, s a kettéválás után véres belharc indult a két korábbi szövetséges között az ellenőrzés megszerzéséért a befolyásuk alá tartozó övezetben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.