Több mint ötezer éves királyrajzot fedeztek fel

A legrégebbi, több mint ötezer éves egyiptomi királyrajzot és feliratot fedezték fel amerikai és olasz régészek Kairótól 800 kilométerre délre.

MNO
2011. 07. 05. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Krisztus előtt 3200 környékén született rajz a protodinasztikus korból származik, akkoriban volt kialakulóban a hieroglifák írásrendszere. Az egyiptomi antikvitásokat felügyelő minisztérium közleménye szerint a sziklarajz egy királyt ábrázol Felső-Egyiptom koronájával a fején.

A leletre Kairótól 800 kilométerre délre, el-Hamdulab vidékén találtak, régészek szerint a terület gazdag a még felfedezetlen rajzokban és feliratokban. A most ismertetett rajz része egy sorozatnak, amely királyokat ábrázolva mutatta be az uralkodók rituáléit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.