Több százan gyűlnek össze a zseni kedvéért

Több száz történész, színházkritikus, tudós érkezett az ötnapos Shakespeare Világkonferenciára Prágába. A cseh főváros először ad otthont a vasárnaptól július 22-ig tartó rendezvénynek.

MNO
2011. 07. 18. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilencedik alkalommal megrendezett, A reneszánsz Shakespeare – Shakespeare reneszánsza című Shakespeare Világkonferencia a drámaíró életét, munkásságát, valamint a kulturális rendezvényekre gyakorolt hatását vizsgálja.

A konferenciát a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kara szervezi a Nemzetközi Shakespeare Szövetséggel és a prágai Cseh Nemzeti Színházzal együttműködve. A rendezvényt 1971 óta ötévente szervezik meg. A vasárnap esti nyitógálának a prágai Nemzeti Színház történelmi épülete adott otthont.

A felszólalók között volt Václav Hampl, a Károly Egyetem rektora, Michal Stehlik, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, Martin Hilsky műfordító, az életmű elismert szakértője, valamint az angol–amerikai irodalom professzora, Zdenek Stribrny is. A kongresszusra a világ minden tájáról, többek között Kanadából, Francaországból, Olaszországból, Japánból, az Egyesült Államokból érkeztek az angol irodalom és a reneszánsz színház szakértői, valamint művészettörténészek.

A konferencia sajtóközleménye szerint a résztvevők új megközelítésekről, felfedezésekről cserélnek eszmét, amelyek nemcsak Shakespeare életét és munkásságát érintik, hanem Csehország és Anglia kulturális kapcsolatait, az angol reneszánsz hatását Csehország és a világ kultúrájára. Szemináriumokon olyan témák kerülnek majd elő, mint például Shakespeare művei a filmvásznon, a szerző életének részletei, valamint külön szemináriumok foglalkoznak majd Shakespeare szonettjeivel, illetve ázsiai recepciójával.

A kísérőprogramokat workshopok, színházi előadások és kirándulások színesítik, valamint egy fotókiállítás is nyílik. A Nemzeti Színház udvarán szabadtéri mozielőadásokat tartanak; a vetítések Peter Greenaway Vihar-adaptációjával, a Prospero könyvei című filmmel kezdődnek hétfő este.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.