Tokaji-csörte: nem akarnak tárgyalni a magyarokkal a szlovákok

A kelet-szlovákiai Tokaj borvidék hét községének képviselői felszólították a pozsonyi kormányt, hogy azonnal zárja le a Magyarországgal folyó tárgyalásokat, és véglegesen jelölje ki a régió határait.

MNO
2011. 07. 26. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ezt követelő petíciót, amelyet az érintettek hétfőn elküldtek Iveta Radicová miniszterelnöknek, illetve a koalíciós pártok vezetőinek, eddig mintegy 1200 személy írta alá – közölte a keddi szlovák sajtó.

„A múltban természetes volt, hogy a magyar féllel folytatott tárgyalásokon a tokaji bortermelők és földtulajdonosok képviselői is részt vettek. A tavalyi kormányváltás óta Simon Zsolt földművelésügyi miniszter nélkülünk tárgyal rólunk” – jelentette ki Pavel Eftimov, a Tokaj szövetség elnöke.

Simon Zsolt a bírálatra nem válaszolt. Szóvivője útján megüzente, hogy a Magyarországgal és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások lezárása előtt bármiféle információ nyilvánosságra hozatala káros lehetne. A szóvivő szerint a szlovákiai tokajit termelők és földtulajdonosok követelései rövidlátóak és Szlovákia számára kedvezőtlenek.

„A tárgyalások folyamatban vannak és folytatódni fognak, mert erre az egész régió fejlődése érdekében szükség van” – mondta Szabó Mónika szóvivő újságíróknak.

Magyarországon a Tokaj borvidék kiterjedése mintegy 12 ezer hektár. Szlovák oldalon jelenleg összesen 980 hektár. A Sme című pozsonyi liberális lap értesülése szerint Simon Zsolt hajlandónak mutatkozik, hogy meghátráljon a magyar követelések előtt és 565,2 hektárra csökkentse a szlovákiai Tokaj borvidék területét. „Felhívásunk nem irányul senki ellen, nem akarunk újabb konfliktust gerjeszteni. Csak azt szeretnénk elérni, hogy a szlovákiai jogi helyzet ugyanolyan legyen, mint Magyarországon, ahol Tokaj borvidék határai nem változnak” – hangoztatta Magda Haburdová, a tokaji kis bortermelők szövetségének elnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.