Tovább gyűrűzik az évszázad legnagyobb brit sajtóbotránya

Meghajolt a miniszterelnök: vizsgálatot indítanak a huszadik század legnagyobb brit sajtóbotrányának ügyében – tudósít a The Guardian. David Cameron hosszas vita után ígérte meg a parlamentben, a News of the World gyanús üzelmeinek alaposan utána fognak nézni. Évszázados gyilkossági ügyre derített fényt a Sir David Attenborough kertjében talált koponya – írja a BBC.

Kovács N. László
2011. 07. 06. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Meghajolt a miniszterelnök: vizsgálatot indítanak a huszadik század legnagyobb brit sajtóbotrányának ügyében – tudósít a The Guardian. David Cameron hosszas vita után ígérte meg a parlamentben, a News of the World gyanús üzelmeinek alaposan utána fognak nézni.

A sötét ügyekről 2009 nyara óta folyamatosan tudósít a lap, ezen a héten azonban új fejezethez érkezett a botrány: kiderült, a Rupert Murdoch médiabirodalom részeként működő vasárnapi pletykalap nem csupán a királyi család, hírességek és politikusok üzeneteit hallgatta le, hanem egy elrabolt és meggyilkolt 13 éves lányét és a 2007-es terrortámadások áldozataiét is.

A botrány remek muníciót szolgáltatott az ellenzéki Munkáspártnak, különösen, hogy Andy Coulson, a bulvárlap egykori szerkesztője, aki vélhetően tudott a lehallgatásokról, rövid ideig a miniszterelnök sajtófőnöke volt – januárban azonban kénytelen volt benyújtani lemondását az egyre hangosodó botrány következtében. Ed Miliband mindenesetre a szerda délutáni miniszterelnöki kérdések órájában már a helyzet „katasztrofális” kezeléséről beszélt, és felszólította Cameront, a közakaratnak megfelelően jelentsen be vizsgálatot az ügyben.

Végül a miniszterelnök is meghajolt. „Valóban szükség van vizsgálatra, sőt, vizsgálatokra – jelentette be Cameron. – Többé már nem politikusokról vagy hírességekről van szó, hanem gyilkosságok és terrortámadások áldozatairól. Ami történt, az egyszerűen gusztustalan, így nem csoda, hogy az egész Házat, de az országot is felháborítja.” A miniszterelnök közölte, a vizsgálat két területre fog koncentrálni: először is az újságírók, szerkesztők és médiumok viselkedésére és tetteire, másrészt arra, hogyan lehetséges, hogy a rendőrség eredeti nyomozása során nem talált gyanús jeleket a lapnál. Cameron közölte, a vizsgálat egyelőre nem indulhat el, hiszen az ügyben jelenleg is nyomozás folyik.

Mindeközben a londoni rendőrség vezetője, Paul Stephenson bejelentette, a hatóság belső vizsgálatot folytat „tisztek szűk köre ellen”, akik a gyanú szerint szívességekért és tippekért cserébe pénzt fogadtak el az újságtól. A rendőrfőnök közölte, a vezetést nem, csupán néhány alacsonyabb rendű tisztet érinti a botrány. A kifizetések 2003 és 2007 között történtek, Coulson szerkesztői működése idején.

A laptól a hirdetők is kezdenek elpártolni. Három jelentős vállalat, a Halifax Bank, a Virgin Holidays és a Ford is bejelentette, nem kívánnak a News of the Worldnél reklámozni a továbbiakban, míg a Procter & Gamble, a szigetország legnagyobb hirdetője közölte, az események tükrében átszervezi reklámstratégiáját.

Simon Greenberg, a bulvárlapot (és többek között a The Timest és a The Sunt) birtokló News International egyik vezető tisztviselő a BBC Today műsorában reagált a vádakra. Greenberg elmondta, a vállalat teljességgel együttműködik a rendőrséggel, mely már közel jár a bűnös megtalálásához, majd közölte, elképzelhető, hogy Murdoch személyesen kér bocsánatot az egyik áldozattól.

BBC (bbc.co.uk)

Évszázados gyilkossági ügyre derített fényt a Sir David Attenborough kertjében talált koponya – írja a BBC. A természetfilmjeiről ismert televíziós személyiség otthona mögött a tavaly októberben végzett felújítási munkálatok idején találtak rejtélyes csontokra, amelyekről most a hatóságok megállapították, egy 1879-ben meggyilkolt asszonyhoz tartoznak.

A „Barnes-rejtély” több mint egy évszázada foglalkoztatja a Scotland Yard nyomozóit: Julia Martha Thomast szobalánya, Kate Webster gyilkolta meg, ezt sikerült is rábizonyítani, az asszony fejét azonban sohasem találták meg. A halottkém feljegyezte, az 50 év körüli áldozattal fulladás és súlyos fejsérülés végzett – ezen adatok, népszámlálási feljegyzések és a maradványok tudományos elemzése alapján a hatóságok megállapították, a rejtélyes koponya valójában megoldást szolgáltat az évszázados rejtélyre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.