Továbbra is Soós Ágnes a kórház vezetője

Július 1-jei hatállyal – a kiírt pályázatot megnyerve – továbbra is Soós Ágnes az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) – közismert nevén a Sportkórház – főigazgató főorvosa. A szakember az MTI-nek azt mondta, az OSEI marad az olimpiai felkészülés egészségügyi szolgáltatója.

MNO
2011. 07. 08. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soós Ágnes 2009. július 15-én lett a Sportkórház vezetője, majd februárban a minisztérium pályázatot írt ki a posztra, s a beérkezett pályamunkák elbírálása után a főigazgatót megerősítették munkakörében. „Kemény harcokat vívtunk az elmúlt időszakban, voltak törekvések a Sportkórház szétszabdalására, de ezek az elképzelések jelenleg már nincsenek napirenden. Örömmel közölhetem, hogy a kormány és a minisztérium egyöntetű álláspontja szerint az OSEI vezeti, szervezi és koordinálja a londoni olimpiára történő felkészülés orvosi hátterét, a Sportkórház a 2012-es olimpia egészségügyi szolgáltatója” – mondta a főorvos.

Soós Ágnes a sportszövetségek főtitkárainak tartott értekezleten elmondta: újjáépült a teljesítmény-élettani laboratórium, ugyanakkor a tennivalók között megemlítette a Sportkórház és a Magyar Olimpiai Bizottság közötti szerződést, amelyet a napokban írnak alá. Hozzátette, a sportolói szűrővizsgálatok sok pénzbe kerülnek, az olimpiai keret tagjai azonban díjmentességet élveznek – így a mostani kormánydöntés értelmében a Sportkórház várja az 550 kiemelt sportolót szűrővizsgálatra és teljesítmény-élettani szűrésre.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a Sportkórház elengedhetetlen a sikeres ötkarikás felkészüléshez. A fideszes politikus az eseményen a sportegészségügy hátterének stabilizálásáról beszélt, amelyre a tervek szerint 200 millió forintot fordítanak. Bánki azt mondta, júliusban a kormány olyan intézkedéscsomagot akar elfogadni, amelynek nyomán szeptembertől működésbe lép egy, a sportolók számára 24 órás szolgáltatást biztosító telefonos központ. Tíz egyetemi klinikán és megyei kórházban foglalkoznak majd a sportolók kezelésével, az azonnali beavatkozásokkal és a rehabilitációval.

A sport- és turizmusbizottság elnöke bejelentette, 300-ról több mint 550 főre emelik azoknak a létszámát, akik díjmentesen igénybe vehetik ezeket a kiemelt szolgáltatásokat, közülük 360-an olimpikonok, 150-en az utánpótlás-válogatott versenyzői, ötvenen pedig paralimpikonok. Emellett kiépül egy informatikai rendszer is, amelynek segítségével a sportolók egészségügyi ellátásával kapcsolatos összes adatot rögzítik, s minden információ napra készen lehívható lesz. Mindezeken felül a költségvetés ötvenmillió forinttal támogatja annak a terhelés-élettani labornak a műszerbeszerzését, amely a Sportkórházban működik majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.