Túl kell lépni az egyéni érdekeken

Az önkéntes munkáról, az erdélyi magyar önkéntes szervezetekről is tartottak kerekasztal-beszélgetést pénteken az Önkéntesség Európai Éve kapcsán a Tusnádfürdőn zajló 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban.

MNO
2011. 07. 22. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lévai Anikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese, jószolgálati nagykövet két évtizedes tapasztalatairól szólva elmondta, hogy az önkéntes munka magatartáspróba is, az egyéni érdekeken túllépve másokért, mások érdekében végzett feladat. Ugyanakkor nemcsak a hátrányos helyzetű embereken lehet segíteni – tette hozzá –, hanem például az egykor az erdélyi magyar településeken szokásos falusi összefogás, a kaláka hagyományát is fel lehet éleszteni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségért végzett munkára egyre nagyobb szükség van azokban az országokban, ahol szűkösek az állami források. A kalákában végzett munka és segítség újraélesztését szorgalmazta Szabó László unitárius lelkész is. A hiánypótlás szándékával létrehozott Erdély Mentőcsoportról elmondta, hogy több megyére kiterjedő szervezetről van szó, amely elsősorban természeti csapások esetén fog segítséget nyújtani.

Makkay Lilla, a Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési és Humanitárius Segítségnyújtási Főosztályának a vezetője a szervezett önkéntességről elmondta: nagy katasztrófák esetén fontos, hogy gyorsan küldhető önkénteseket mozgósítsanak, akik tudják, hogy mit kell a helyszínen cselekedniük, s van előképzettségük. Az Európai Unió lakosságának 23 százaléka végez önkéntes munkát, és egyre többen mennek külföldre is segíteni – tette hozzá.

Új önkéntes szervezetek jönnek létre, szinte megteremtve új szerzetesrendek alapjait – mondta hozzászólásában Gergely István, az erdélyi Csibész Alapítvány vezetője, aki szerint az önkéntesség belső kényszer is, az ebből fakadó munkát szabadon, őszintén, szeretettel lehet végezni. Furus Levente, a sepsiszentgyörgyi Civilek Háromszékért Szövetség munkatársa szerint az önkéntesség olyan napi feladat, amelyről nem lehet lemondani. Az önkéntesség a demokrácia alapja – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.