Túlságosan erős olaszok

Munkatársunktól
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vívóinknak csak Sheffieldbe kell eljutniuk az Eb-re, de ez sem mindig egyszerű feladat. A csütörtökön útra kelt női párbajtőrözők és férfi kardozók ugyanis aznap járattörlés miatt Amszterdamban ragadtak – ahonnan még egyébként is manchesteri átszállással visz tovább az út –, nagy szerencse, hogy nekik csak ma kell pástra lépniük. Tegnap a női tőr és a férfi párbajtőr egyéni versenyszámát bonyolították le, s az már délután eldőlt, hogy a második napon nem maradunk érem nélkül. (Csütörtökön a kardozó Benkó Réka az ötödik helyen végzett.) Knapek Edina ugyanis remekül forgatta a tőrt, a szűk mezőny miatt ezúttal 32-es főtáblán három győzelemmel dobogóra masírozott. A brit Natalia Sheppardot csak 11-10-re győzte le, de utána a lengyel Magdalena Knopot 15-4-re elgázolta, majd az olasz Ilaria Salvatorit 15-13-ra verte. A négy között a döntőbe jutásért egy másik olasz, az egyetemes vívás legendája, az ötszörös olimpiai és tizenkétszeres világbajnok Valentina Vezzali várt rá. Sajnos bejött a papírforma, az itáliai versenyző 12-4-re nyert, de azért a bronz is nagyon szépen csillog. Knapek mellett Mohamed Aida is bejutott a legjobb nyolcba, itt az olasz Elisa Di Francisca állta az útját (12-15), Varga Gabriellát pedig még a 16 között ejtette ki Vezzali (7-15). Mohamed a 6., Varga a 12., Kreiss Fanny a 24. helyen végzett.
A férfi párbajtőrözők versenyében a mieink közül Somfai Péter jutott a legtovább, aki a 64-es táblán szlovák, izraeli és norvég vívót győzött le, majd a negyeddöntőben 15-11-re kikapott a német Jörg Fiedlertől, s a nyolcadik helyen végzett. Előzetesen a világranglistán második, a tavalyi párizsi vb-n bronzérmes Boczkó Gábortól várhattuk a legtöbbet, s a Honvéd versenyzője a 32 között 15-14-re nyert a regnáló világbajnok észt Nikolai Novosjolov ellen. (A vb-n az elődöntőben éppen tőle kapott ki.) Ám ezután egy újabb kőkemény ellenfél, a pekingi egyéni olimpiai bajnok Matteo Tagliariol következett számára, s vele már nem bírt (11-15). Az olaszokkal tegnap nem volt szerencsénk… Boczkó a végelszámolásnál kilencedik lett, Rédli András a 31., Imre Géza pedig a 38. helyen végzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.