Új munkahelyek létesülnek Kalocsán

Török Ferenc, Kalocsa polgármestere kínai útján szándéknyilatkozatot írt alá a Shenzhen-i You Yuan Industrial Co. LTD képviselőjével egy korszerű mezőgazdasági termelési bázis kialakításáról az érseki székhelyen.

MNO
2011. 07. 05. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Török Ferenc kedden Kalocsán tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a szándéknyilatkozat szerint elfogadják és támogatják, hogy a You Yuan vállalat befektetésével és építésével létrejöjjön egy gomba- és zöldségtermelő bázis Kalocsán, amelyet egy 200 ezer négyzetméter területű ipari terület megvételének előkészítésével segítenek. A polgármester információi szerint a kínai fél az első ütemben egy 5 millió eurós, azaz több mint 1,3 milliárd forintos beruházást tervez, amelyet később bővíteni fog. A kínai cég előzetes elvárásai szerint az első évben 2 millió eurós árbevételre számít, amelyet a harmadik év végén szeretnének 8 millió euróra emelni – fűzte hozzá Kalocsa első embere.

Török Ferenc hangsúlyozta: a mezőgazdasági bázis a kezdetekben 150 fő helyi alkalmazottat, a második évben 250 főt, a beruházási ütem végére pedig 300 főt kíván foglalkoztatni. A polgármester elmondta: a tervek szerint a területet még ebben az évben megveszik. Emlékeztetett arra, hogy Kína gombafogyasztása és gombatermelése meghatározó része az ottani étkezési szokásoknak, valamint a mezőgazdasági kultúrának. Elmondta: már a kínai delegáció előzetes kalocsai látogatása kapcsán felmerült, hogy egy olyan egyedi, üvegházas mezőgazdasági technológián alapuló gombatermesztés kialakítása, mely bázisa lehetne az európai piacoknak.

Közlése szerint a látogatás során a mezőgazdasági kapcsolatok kiépítése, valamint a megújuló energiával összefüggő fejlesztések mellett a turisztikai és kulturális együttműködések lehetőségéről is tárgyaltak. A kalocsai delegáció és a kínai fél megegyezett abban, hogy a 16 milliós Shenzhen Baoan kerületével testvérvárosi megállapodást készítenek elő, melyet még ebben az évben aláírnak. Shenzhen, a volt brit gyarmat Hongkong közvetlen közelében fekszik. A város harminc évvel ezelőtt még egy kis halászfalu volt, mára azonban 16 milliós metropolisszá nőtte ki magát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.