Új vezető a szocialista párt élén

António José Seguro képviselő személyében megválasztotta új vezetőjét a portugál Szocialista Párt (PS).

MNO
2011. 07. 24. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási bizottság vasárnap közölte, hogy a július 22-23-án tartott belső választáson Seguro 23 903 (67,9 százalék) szavazatot kapott, ellenfele, Francisco Assis 11 257 vokssal (32,02 százalék) szorult a második helyre. A választás eredményét még jóvá kell hagynia a párt szeptember 9. és 11. között ülésező kongresszusának.

A 49 éves José Seguro a volt miniszterelnök José Sócratest váltja a szocialisták főtitkári posztján. Sócrates azt követően mondott le hat éve betöltött pártvezetői tisztségéről, hogy a június 5-én tartott parlamenti választást megnyerte a jobbközép Szociáldemokrata Párt.

„Egy új politikai ciklussal együtt jár az is, hogy új módon kell politizálni az emberek javára és velük együtt” – mondta Seguro a sajtónak adott nyilatkozatában szombat éjjel. A politikus azt ígérte, hogy „kemény, felelős, konstruktív és becsületes ellenzéke” lesz a kormánynak.

José Seguro egyike volt annak a néhány politikusnak, aki a PS-n belül bírálta Sócrates politikáját. A lisszaboni egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán megszerzett diploma után Seguro fejest ugrott a politikába. 1991-ben képviselővé választották, 1995-ben pedig az ifjúságpolitikával foglalkozó államtitkár posztját vállalta. 1999-ben az Európai Parlament tagjává választottak, ahonnan 2001-2002-ben rövid kitérőt tett, António Guterres kormányának tagjaként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.