Újra megmérik, hogy milyen magas a Mount Everest

Azt, hogy a Mount Everest csúcsa a Föld legmagasabb pontja, mindenki tudja – de milyen magas valójában? Ennek kiderítésére a nepáli kormány újra leméri a hegyet.

MNO
2011. 07. 19. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RSS nepáli hírügynökség szerint a projekt eredménye két év múlva várható. A hegy magasságát az indiai Kalkutta város kikötőjének szintjéhez képest mérik. A Mount Everest tengerszint feletti standard magasságát 8848 méterben adják meg. Az évtizedek során azonban a különböző mérések eltérő eredményekhez vezettek.

A britek 1952-ben 8847,842 méterben határozták meg, kínai kutatók viszont 8844,42 méterben – ők nem számították bele a csúcson lévő jégtakarót. Egy amerikai geológus 1990-ben 8850 méteres magasságot mért.
Nepál számára ez lesz az első mérés, korábban ugyanis az ország nem rendelkezett a szükséges technikai eszközökkel.

A Mount Everest Nepál és Tibet között található a Himalájában. Elsőként az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tenzing Norgay jutottak fel a csúcsára 1953-ban. Az olasz extrém hegymászó, Reinhold Messner és osztrák kísérője, Peter Habeler 1978-ban elsőként értek fel a Mount Everestre oxigénpalack nélkül.

A hegyóriást a brit George Everest brit mérnökről, India első feltérképezőjéről nevezték el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.