Uniós projekt: fokhagymát termeszthetnek a cigány családok

A stájerországi tartományi kormány 12 ezer euróval támogatja a romákat segítő biofokhagyma-projektet több kelet-közép-európai országban.

MNO
2011. 07. 18. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programmal azoknak a romáknak, akik a stájerországi koldulási tilalom miatt elveszítik kereseti lehetőségüket, munkahelyet teremtenek hazájukban – Szlovákiában, Horvátországban, Romániában és Magyarországon. „A fokhagymatermelés nagyon tartalmas foglalkozás, különösen a meglehetősen méltatlan kolduláshoz képest” – mondta el Christian Buchmann, a városi tanács munkatársa.

A fokhagymaprojektet a European Neighbours – Európai Hátrányos Helyzetűek Támogatása elnevezésű egyesület hívta életre, Graz városa anyagilag támogatja, az Alt-Grottenhof mezőgazdasági szakiskola pedig a szaktudását kölcsönzi a programnak. A projektben Graz mellett Pécs, a horvátországi Kapronca (Koprovnica), a romániai Stájerlakanina (Anina) és a szlovákiai Besztercebánya vesz részt. Utóbbi azon városok egyike, ahonnét a legtöbb koldus érkezik az osztrák nagyvárosba.

„Szinte mindenhol rendelkezésünkre bocsátottak nagy területeket, amelyeken vetésforgóban fokhagymát, babot, borsót és más zöldségeket termeszthetünk és értékesíthetünk” – mondta el Bernd Spiegl, a European Neighbours munkatársa. A horvátországi Kaproncában több száz hektár földet és egy használaton kívüli laktanyát bocsátottak a program rendelkezésére. Jelenleg Európában kevés a fokhagymatermelő kapacitás, ezért a fokhagyma több mint 80 százaléka ázsiai importból származik. A szervezők remélik, hogy az Európai Unió is támogatja majd munkájukat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.