Vajon a maffia is beszáll a takarításba?

Elegük van a szemétből Nápoly lakosainak: Facebookon szerveződve maguk kezdtek bele városuk takarításába.

MNO
2011. 07. 21. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként a városközpontban lévő könyvesbolt tulajdonosa, Rino De Martino fogott egy vödör mosószeres vizet és egy kefét, majd nekilátott lesikálni a Plebiscito tér oszlopait – közölte a helyi sajtó. Utána a huszonhét éves Emiliana Pellone lépett, aki kulturális menedzseri diplomával a zsebében blogjáról intézett felhívást a nápolyi fiatalokhoz. „Elég a szemétből, ha nincs más, takarítsunk ki mi, tegyük tisztába városunkat” – írta a fiatal nő, aki már egész hálózatot teremtett CleaNap névvel.

A Nápoly kitakarítását nevében is célzó Facebook-oldalhoz eddig közel háromezren csatlakoztak: minden tizedik nap a város meghatározott helyszínét takarítják ki seprűvel, lapáttal a kezükben. A kezdeményezéshez a szintén most alakult Guerilla Gardening – egy családanyák, nyugdíjasok, tanárok, ügyészek alkotta mozgalom – is társult. A közös takarításban minden korosztály és társadalmi réteg részt vesz. Van, aki az eldobott cigarettacsikkeket szedi össze, más az üvegeket; a helyi bűnszervezet utcai lövöldözésében meggyilkolt Annalisa édesapja a szelektív hulladékgyűjtést igyekszik reklámozni saját kerületében; van, aki a teljesen elhanyagolt tereket, parkokat próbálja életre kelteni fűnyírással, virágültetéssel.

A La Repubblica című lap szerint csakis a „szemétangyalokká” változott lakosok képesek megmenteni saját városukat, de ők se tudják eltüntetni a nápolyi utcákat továbbra is ellepő közel kétezer tonna hulladékot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.