Vajon hol lehet a vége? Tovább dagad a brit sajtóbotrány

A főparancsnok előző napi távozása után lemondott hétfőn a Scotland Yard – a londoni rendőrség – főparancsnok-helyettese, John Yates is, összefüggésben a most már egyre inkább súlyos belpolitikai válsággá fajuló telefonlehallgatási sajtóbotránnyal. Az ügy miatt lerövidítette afrikai látogatását David Cameron brit kormányfő, aki kérte azt is, hogy a parlament halassza el a nyári törvénykezési szünet kezdetét.<br /><br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/797738"><strong>• Lehallgatás és korrupció: őrizetbe vették a főszerkesztőt + Kép</strong></a>

MNO
2011. 07. 18. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Yates azután jelentette be lemondását, hogy a Scotland Yard felügyeleti hatósága – Metropolitan Police Authority (MPA) – közölte vele: felfüggesztik tisztségéből, mivel vizsgálat indul ellene. Ennek előzményeként kiderült, hogy Yates ellenőrizte egy olyan PR-szakértő megbízhatóságát, akit a Scotland Yard korábban alkalmazott, és akit a napokban őrizetbe vettek a telefonlehallgatási ügyben játszott szerepe miatt.

A Scotland Yard 2009–2010-ben szerződéses kapcsolatban állt a botrányt okozó egykori vasárnapi bulvárlap, a News of the World egyik volt főszerkesztő-helyettesével, Neil Wallisszal, aki külsős PR- és médiatanácsadói szerepet látott el a rendőrségnél.

Jórészt az ő alkalmazása körüli bírálatok miatt mondott le előző nap Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard főparancsnoka is.

Az egyre dagadó botrány miatt lerövidítette dél-afrikai és nigériai látogatását David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök, közölve: szeretne már szerdán Londonban lenni, hogy részt vehessen a lehallgatási ügyben általa kért rendkívüli alsóházi vitanapon. A brit parlament hathetes nyári szünete az eredeti tervek alapján kedden kezdődött volna.

Kedden a parlament médiabizottsága meghallgatja a botrány miatt már megszüntetett News of the World egykori főszerkesztőjét, Rebekah Brookst – aki múlt pénteki lemondásáig a lapot kiadó News International sajtó- és médiacsoport vezérigazgatója volt –, valamint James Murdochot, a News International elnökét és apját, Rupert Murdochot, a nevéhez fűződő globális sajtó- és médiabirodalom holdingcégének (News Corporation) első emberét. Brooksot a telefonlehallgatási ügyben a hétvégén őrizetbe vették, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányát az robbantotta ki, hogy kiderült: a News of the World – sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében – néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.