Vajon megfordul-e a hosszú ideje tartó negatív trend?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közli az építőipar májusi teljesítményének adatait.

MNO
2011. 07. 15. 5:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez év áprilisában az építőipari termelés volumene mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind a munkanaptényezővel kiigazítva 15,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés áprilisban az előző havinál 6,0 százalékkal alacsonyabb volt. Az év első négy hónapjában a termelés 9,6 százalékkal volt kisebb, mint a 2010. azonos időszaki.

Az építőipari termelés hosszabb ideje tartó visszaesése áprilisban is folytatódott. A termeléscsökkenésben a lakásépítések nagyarányú visszaesése mellett a korábbi években zajló nagy értékű munkák hiánya is szerepet játszott. Mind a nagy-, mind a kis- és középvállalkozások körében mérséklődés volt megfigyelhető.

Az építőipari termelés volumene 2010 májusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 10,6 százalékkal csökkent a 2009. májusihoz képest. A tavalyi év első öt hónapjában a termelés 11,6 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés 2010 májusában 0,9 százalékkal magasabb volt az előző havinál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.