Valami történt Párizs és New York között

Ha Dominique Strauss-Kahn indulni kíván a francia ellenzéki Szocialista Párt (PS) elnökjelöltségért folyó előválasztáson, „senki nem meri majd azt a határidővel megakadályozni” – közölte vasárnap este Martine Aubry, a PS főtitkára.

MNO
2011. 07. 04. 3:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Miután hazánkban imádunk irreális vitákba bocsátkozni, tegyük fel, hogy Dominique Strauss-Kahn úgy dönt, hogy elnökjelöltként tér vissza. Senki nem meri majd azt bármilyen határidővel megakadályozni” – fogalmazott Aubry a France 2 közszolgálati televízió híradójának kérdésére. Ugyanakkor jelezte, hogy természetesen ő maga is jelölt marad, bármi is történjen.

Az ellenzéki vezető kedden jelentette be, hogy jelölteti magát a jövő évi elnökválasztáson. A hivatalos baloldali elnökjelöltet a PS október 9-én és 16-án megrendezésre kerülő, kétfordulós előválasztásán jelöli ki. A megmérettetésen bármely párttag indulhat, a jelentkezési határidő július 13. Strauss-Kahnt legközelebb július 18-án hallgatja meg New Yorkban a bíróság.

Aubry egyébként annak a reményének adott hangot, hogy „a következő napokban (Strauss-Kahnt) tisztázzák a vádak alól”. „A dolgok, úgy tűnik, hogy nagyon pozitív irányban haladnak„ – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Az ellenzéki párton belül a Strauss-Kahnhoz közel álló politikusok eközben furának nevezték, hogy az Accor francia cégcsoport – annak a manhattani Sofitel szállodának a tulajdonosa, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója állítólag egy szobalánnyal erőszakoskodott – még azelőtt közvetlenül tájékoztatta a francia elnöki hivatalt Nicolas Sarkozy államfő baloldali riválisának letartóztatásáról, hogy a nyilvánosság értesült a történtekről.

Francois Loncle, a nemzetgyűlés szocialista alelnöke szerint elképzelhető, hogy a New York-i szálloda és „egyes francia hivatalosságok” között a volt IMF-vezér letartóztatása előtt és után is volt kapcsolat. „Nem minden világos a Sofitel vezetőinek és az Accornak a viselkedésében. Úgy gondolom, valami történt Párizs és New York között” – mondta a politikus a France Info hírrádiónak adott interjúban.

Egy másik ellenzéki politikus, Michele Sabban egyenesen „politikai merényletről” beszélt az RCJ rádióban. Pierre Moscovici a BFM hírtelevízióban pedig úgy fogalmazott: „Jobban szeretek kelepcéről beszélni, mint összeesküvésről”.

Az Accor vasárnap este „hivatalosan” cáfolta, hogy a cégcsoport vezetői bármilyen módon beleavatkoztak az ügybe, és alaptalannak nevezte a szocialisták állításait. Hivatalos források ugyanakkor megerősítették, hogy egy órával azután, hogy Strauss-Kahnt május 14-én a New York-i repülőtéren őrizetbe vették, a Sofitel vezetősége értesítette a cégcsoport párizsi igazgatóságát, amely azonnal telefonált Ange Mancininak, a köztársasági elnök titkosszolgálati koordinátorának.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.